Mintos

Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2019

Τί είναι η Mintos

Η Mintos είναι μια λετονική πλατφόρμα P2P που συνδέει εναλλακτικές εταιρείες δανεισμού με επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και σήμερα προσφέρει δάνεια από 58 loan originators σε περισσότερους από 120.000 επενδυτές από 70 χώρες. Δάνεια αξίας άνω των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί από τότε που ξεκίνησε.

Χρηματοδοτημένα δάνεια ανά μήνα. Πηγή: mintos.com

Είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία με γραφεία στη Ρίγα, τη Βαρσοβία και την Πόλη του Μεξικού, και σύντομα και σε άλλες χώρες.

Η Mintos είναι ο ηγέτης των Ρ2Ρ πλατφορμών στην ηπειρωτική Ευρώπη με μερίδιο αγοράς 38% σύμφωνα με τα δεδομένα AltFi. Λιγότερο από τρία χρόνια μετά την έναρξή της, η Mintos έφθασε στην κερδοφορία το 2017 με έσοδα 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρό κέρδος 196.000 ευρώ.

Η Mintos έχει κερδίσει πολλά βραβεία με το τελευταίο να είναι το People’s Choise Award από την AltFi για το 2018. Το ίδιο βραβείο είχε κερδίσει και το 2017 καθώς και το 2016.

Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2018

Μπορείτε να δείτε την ανάλυση της οικονομικής έκθεσής της για το 2018 εδώ.

Τί είδους αποδόσεις προσφέρει;

Σύμφωνα με την ίδια την Mintos, κατά μέσο όρο το NAR (Net Annualized Return – καθαρή ετησιοποιημένη απόδοση) είναι 11.70%

Το portfolio μου

Όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα πιο πάνω τα δικά μου κέρδη είναι ελαφρώς πιο μικρά. Ο λόγος είναι ότι επιλέγω να επενδύω σε δάνεια με αποπληρωμή μέχρι τους 15 μήνες (δες παρακάτω) τα οποία και έχουν χαμηλότερα σχετικά επιτόκια σε σχέση με τα δάνεια με μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό φυσικά είναι προσωπική επιλογή, δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

Buyback guarantee

Η πλειοψηφία (πάνω από 99%) των δανείων στη Mintos καλύπτονται από buyback guarantee. Κάθε πλατφόρμα ορίζει διαφορετικά τις εγγυήσεις που παρέχει σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του δανείου από τον δανειολήπτη. Συγκεκριμένα η Mintos ορίζει οτι αν ο δανειολήπτης δεν καταβάλει την προβλεπόμενη μηνιαία δόση για 60 μέρες ο loan originator θα επέμβει και θα αποζημιώσει τον επενδυτή με το επενδυμένο κεφάλαιο + τους τόκους για την περίοδο που ο επενδυτής είχε επενδύσει στο δάνειο, συμπεριλαμβανομένων των 60 εκπρόθεσμων ημερών

Παράδειγμα δανείου με buyback guarantee

Η συγκεκριμένη πολιτική δεν σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε δάνεια Ρ2Ρ είναι χωρίς ρίσκο. Απλά μεταθέτει το ρίσκο από τον δανειστή στον loan originator, επιτρέποντας στους επενδυτές να επενδύουν χωρίς το άγχος της χρεωκοπίας του δανειολήπτη. Αντιθέτως αυξάνεται το ρίσκο χρεωκοπίας του loan originator. Γι’ αυτό και εκτός από την αξιολόγηση της κάθε πλατφόρμας το p2plending.gr πάντα προτείνει και την αξιολόγηση των loan originators. Πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις σελίδες των P2P πλατφορμών, στις σελίδες των loan originators και στο internet.

Κλείνοντας, η ύπαρξη του buyback guarantee είναι που επιτρέπει σε μικροεπενδυτές να επενδύουν σε δάνεια P2P χωρίς το εξοντωντικό due diligence που απαιτείται για τις άλλες επενδύσεις.

INVEST & ACCESS

Τον Ιούνιο του 2019 η Mintos ανακοίνωσε ένα νέο προϊόν, το Invest & Access. Πρόκειται για την προσπάθεια της Mintos να προσελκύσει νέους επενδυτές που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα P2P δάνεια.

Το p2plendin.gr θεωρεί ότι είναι το ιδανικό προϊόν για επενδυτές που δεν έχουν επενδύσει ξανά σε P2P.

Μια ανάλυση του προϊόντος καθώς και αναλυτικές οδηγίες ενεργοποίησης μπορείτε να βρείτε στο άρθρο:

Νέο προϊόν από τη Mintos: INVEST & ACCESS

Οι auto invest ρυθμίσεις μου

Όπως και οι περισσότερες πλατφόρμες, η Mintos σας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το auto invest εργαλείο το οποίο και επενδύει αυτόματα για εσάς. Παρακάτω παραθέτω τις προσωπικές μου ρυθμίσεις για το εργαλείο αυτό.

Οι auto-invest ρυθμίσεις μου συνοπτικά

Έχω μία στρατηγική auto invest, με δάνεια διάρκειας έως 25 μηνών και με αποδόσεις μεγαλύτερες του 11%. Επίσης έχω επιλέξει επένδυση 10 – 15 € ανά δάνειο και όλα τα δάνεια καλύπτονται από buyback guarantee. Όλοι οι loan originators που έχω επιλέξει έχουν βαθμολογηθεί από Α μέχρι Β από την ίδια την Mintos. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Οι auto-invest ρυθμίσεις μου αναλυτικά

Δευτερεύουσα αγορά (secondary market)

Η δευτερεύουσα αγορά της Mintos είναι τεράστια, σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η πρωτεύουσα αγορά. Πολλοί επενδυτές επιλέγουν να αποεπενδύσουν σε δάνεια είτε να αγοράσουν δάνεια που άλλοι επενδυτές πολλούν σε έκπτωση.

Αν θέλετε να πουλήσετε ένα δάνειο έτσι ώστε να πάρετε τα επενδυμένα χρήματα σας πίσω, αυτό μπορείτε να το κάνετε στην δευτερεύουσα αγορά. Για να το πετύχετε αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να πουλήσετε το δάνειό σας με μια μικρή έκπτωση για να προσελκύσετε αγοραστές.

Αξιολόγηση Mintos: Συμπεράσματα

Η Mintos είναι η μεγαλύτερη P2P πλατφόρμα αυτή τη στιγμή προσφέροντας πληθώρα επενδυτικών επιλογών. Αυτό ταυτόχρονα είναι και το αρνητικό της, ότι δηλαδή νέοι επενδυτές είναι εύκολο να νιώσουν κάπως άβολα στην αρχή, Για τον λόγο αυτό προτείνουμε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας σχετικά με την ενεργοποιήση ενός portfolio με την χρήση του auto-invest εργαλείου το οποίο θα σας εξασφαλίσει αποδόσεις μεγαλύτερες του 10% ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το ρίσκο.

Αν αναζητάτε μια έμπιστη πλατφόρμα Ρ2Ρ, η οποία έχει αποδείξει στο χρόνο την ποιότητά της και τις αποδόσεις που προσφέρει τότε πρέπει σίγουρα να επενδύσετε σε δάνεια στην Mintos. Η πλατφόρμα είναι σταθερή και ασφαλής, προσφέρει buyback guarantee, ενώ τα οικονομικά της μεγέθη ελέγχονται περιοδικά από μία από τις “Big Four” εταιρείες ορκωτών λογιστών.

Πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να επενδύει στη Mintos;

Βήμα 1 – Εγγραφή στην ιστοσελίδα

Το p2plending.gr έχει έρθει σε συμφωνία με τη Mintos, έτσι μπορείτε να κερδίσετε 1% bonus εγγραφής για τις επενδύσεις που θα κάνετε στην πλατφόρμα τις πρώτες 90 μέρες από την εγγραφή σας. Προσοχή: Για να πάρετε το bonus θα πρέπει να γραφτείτε κάνοντας χρήση των links που βρίσκονται στο p2plending.gr. Αν κάνετε απευθείας εγγραφή δεν κερδίζετε το bonus.

Βήμα 2 – Προσθήκη χρημάτων στον λογαριασμό

Η προσθήκη χρημάτων μπορεί να γίνει με τραπεζικό έμβασμα από οποιαδήποτε Ελληνική ή Ευρωπαϊκή τράπεζα. Είτε μέσω e banking είτε μέσω της Transferwise, θα πρέπει να καταθέσετε το επιθυμητό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό της Mintos (τα στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε στο μενού “Deposit”) και σε 2-3 εργάσιμες ημέρες θα βρίσκονται διαθέσιμα στον λογαριασμό σας στην Mintos.

Βήμα 3 – Δημιουργία χαρτοφυλακίου

Με τη χρήση του auto investment εργαλείου όπως παρουσιάστηκε πιο πάνω μπορείτε να επενδύσετε το κεφάλαιο το οποίο κατατέθηκε στη Mintos στο Βήμα 2. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένα δάνεια και να επενδύσετε σε αυτά.

Βήμα 4 – Sit back and relax

Το εργαλείο auto-invest αναλαμβάνει να επενδύσει για εσάς στα κατάλληλα δάνεια χωρίς να χρειαστεί δική σας παρέμβαση. Μπορεί επίσης να επενδύσει και τα κέρδη σας, εξασφαλίζοντας μια συνεχή ροή επενδύσεων.

Η γνώμη σας

Έχετε ήδη επενδύσει στη Mintos; Αν ναι, μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας παρακάτω. Είστε ευχαριστημένος με τις αποδόσεις; Έχετε αντιμετωπίσει κάποιο ζήτημα που θα έπρεπε να το γνωρίζουν και οι άλλοι επενδυτές; Ποιό ποσοστό του portfolio σας θα επενδύατε στη Mintos;

Αφήστε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Σχόλια

 1. Γιαννης

  Γεια σου Δημητρη. Εδω και μικρο χρονικο διαστημα ανακαλυψα το site σου και θελω να επενδυσω κι’εγω στη mintos που τη βρηκα και πολυ ευχρηστη. Το προβλημα μου ειναι οτι δεν μπορω να κανω ταυτοποιηση. Μεσω web cam μου λενε οτι δεν ειναι καθαρη η φωτο και μεσω smartphone δεν βρισκω τον τροπο πως γινεται. Καποια βοηθεια μηπως; Παρεπιπτοντως πολυ καλη δουλεια εχεις κανει

  1. Δημήτρης

   Καλησπέρα Γιάννη,

   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που βρήκες το blog μου χρήσιμο. Γενικά η ταυτοποίηση είναι λίγο προβληματική, λόγω των Ελληνικών ταυτοτήτων. Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις διαβατήριο αν έχεις φυσικά. Επίσης, αν συνεχίζεις να εχεις δυσκολίες, μπορείς να τους στείλεις ένα μήνυμα και να τους εξηγήσεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Χρησιμοποίησε την φόρμα επικοινωνίας εδώ: https://help.mintos.com/hc/en-us/requests/new. Μην απογοητευτείς αν κάνουν 3-4 μέρες (ή και παραπάνω!) να σου απαντήσουν. Η εταιρεία έχει ραγδαία ανάπτυξη, όπως φαίνεται και απο τα οικονομικά της μεγέθη (δες εδώ). Η μεγάλη αύξηση χρηστών έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα υποστήριξης να κατακλύζεται από αιτήματα, οπότε αργούν να απαντήσουν.

   Ελπίζω να βοήθησα λίγο, αν χρειαστείς κάτι άλλο μπορείς να απαντήσεις εδώ

 2. Γιάννης

  Δημήτρη τελικά κατάφερα και έκανα την πιστοποίηση μέσω smartphone. απλά με android δουλεύει μόνο με chrome. εγώ είχα τον opera.
  τώρα ήρθε η ώρα να κάνω deposit και να ξεκινήσω.
  σαν μπούσουλα σκέφτομαι να διαλέξω δάνεια με
  1. Buyback Guarantee
  2. ratings a και a-
  3. χρονική διάρκεια έως 8 μήνες
  4. και χαμηλό borrower apr (μέχρι 20%)
  5. νόμισμα μόνο το euro λόγω πιθανής πτώσης ισοτιμίας

  τι πιστεύεις? υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω βάση της εμπειρίας σου?
  ποιους loan originators προτιμάς και για ποιο λόγο?

  1. Δημήτρης

   Γεια σου Γιάννη.

   Χαίρομαι που τα κατάφερες! Οι ρυθμίσεις που σκέφτεσαι μου φαίνονται μια χαρά, ίσως “κατέβαινα” λίγο στο Mintos Ratings μέχρι και Β για να αυξήσω το Interest Rate (φτάνει μέχρι 15,1% έναντι του 13% που φτάνει στους Α+ έως Α-)

   Από loan originators δεν εχω κάποια προτίμηση, το Mintos Rating μου είναι ικανοποιητικό για να μειώσει το ρίσκο. Επίσης με Buyback Guarantee ενεργοποιημένη θα είσαι ΟΚ. Τέλος, θα σου πρότεινα να βαλεις μικρό “Investment in One Loan” (προσωπικά έχω βάλει 10-15 ευρώ) για να μπορείς να επενδύεις σε πολλά δάνεια ταυτόχρονα.

   Τέλος, μια γενική συμβουλή. Δεν γνωρίζω το portfolio σου όμως είναι κανόνας οτι δεν βάζουμε ΠΟΤΕ όλα μας τα κεφάλαια σε μία μόνο επένδυση, εξ’ ου και η συμβουλή για επένδυση σε όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια/loan originators πιο πάνω. Το επόμενο βήμα θα ήταν η επέκταση σε κάποια δεύτερη (ή και τρίτη γιατί όχι) πλατφόρμα P2P. Θα σου πρότεινα την Grupeer την οποία και έχω αναλύσει στο άρθρο εδώ: https://p2plending.gr/grupeer-platform

   Στο επόμενο διάστημα θα γίνει review και σε μία άλλη τέταρτη πλατφόρμα Ρ2Ρ, οπότε stay tuned!

   Καλά κέρδη,
   Δημήτρης

   1. Γιάννης

    Γεια σου και πάλι Δημήτρη.
    Πρέπει να φτιάξεις ένα forum στο site σου να μαζευτούμε κι’άλλοι και να τα λέμε.
    έκανα διαμοιρασμό κινδύνου και έτσι επένδυσα σε πολλά διαφορετικά δάνεια. διαφορετικοί loan originators, διαφορετικές χώρες, διαφορετικές κατηγορίες δανείων κλπ. όλα με ευρώ και όλα με buyback guarantee.
    image.png
    Αλλά έκανα και ένα λάθος. δεν είχα δει τις επιλογές στο status και έτσι έχω δύο δάνεια με 350€ που είναι στην κατηγορία 16-30 days late. τώρα πλέον θα βάζω μόνο το current.
    Τι κάνω τώρα? περιμένω να περάσουν οι 60 μέρες και να με αποζημιώσουν? το πουλάω στη δευτερογενή αγορά? τι ακριβώς ισχύει εκεί? δλδ θα το αγοράσει αν βρεθεί κάποιος άλλος? και γιατί να το προτιμήσει αυτός??
    Επίσης δεν έχω καταλάβει τι είναι τα εξής: Investment Structure και Amortization Method.

    1. Δημήτρης

     Γεια χαρά!

     Έχω ανοιχτά τα σχόλια σε όλα τα post στο p2plending.gr, και σκεφτόμουν τα βάλω και την δική μας επικοινωνία για να βοηθήσει και άλλο κόσμο που τον ενδιαφέρει. Εκτός αν διαφωνείς φυσικά! (To email σου δεν εμφανίζεται μόνο το όνομα Γιάννης)

     Να ξέρεις οτι θα έχεις late δάνεια, σου επισυνάπτω ένα screenshot απο τη σημερινή μου εικόνα στο Mintos. Θα σου πρότεινα να περιμένεις. Για να τα πουλησεις στο Secondary Market (και να πουληθούν επιτυχώς) θα πρέπει να τα δώσεις με έκπτωση = χασούρα. Δώσε τους μερικές μέρες, μπορεί να πληρωθούν οι δόσεις τους και να γυρίσουν σε current…

     Με δυο λόγια το “Investment Structure” (το οποίο αφορά αποκλειστικά τη Mintos) έχει να κάνει με ποιον δίνει το δάνειο. Στην πρώτη περίπτωση (Direct) ο loan originator δίνει το δάνειο στον δανειολήπτη κι εσύ αγοράσεις μέρος του δανείου. Στην δεύτερη περίπτωση (Indirect) ο δανειολήπτης παίρνει δάνειο από τον loan originator και έπειτα το δάνειο αυτό καλύπτεται από άλλο δάνειο το οποίο παίρνει ο loan originator από κάποια θυγατρική της Mintos. Εσύ στην περίπτωση αυτή αγοράζεις μέρος του δανείου που δίνει η θυγατρική της Mintos στον loan originator. Και στις δυο περιπτώσεις οι αποδόσεις σου συνδέονται με την αποπληρωμή του δανείου από τον τελικό δανειολήπτη. Αυτό γίνεται γιατί η Mintos αυξάνει την έκθεση της στο Fintech, προσπαθεί να εντάξει νέες υπηρεσίες και μπαίνει σιγά σιγά στην φάση να δίνει απευθείας δάνεια. Το τελευταίο είναι προσωπική άποψη, δεν έχω επιχειρήματα να το στηρίξω και μπορεί να κάνω και λάθος.

     Σχετικά με το Amortization, μου έδωσες μια καλή ιδέα για άρθρο. Θα το ετοιμάσω τις επόμενες μέρες. Long story short, είναι η μέθοδος αποπληρωμής ενός δανείου. Πχ το Bullet Loan είναι ένα δάνειο το οποίο εξοφλείται (κεφάλαιο και μερικές φορές και τόκοι) στην ημερομηνία ωρίμανσης. Δεν έχει δηλαδή δόσεις. Μερικές παραπάνω πληροφορίες (στα Αγγλικά όμως) εδώ:

     1. https://en.wikipedia.org/wiki/Bullet_loan
     2. https://www.investopedia.com/terms/a/amortized_loan.asp

     Καλή συνέχεια,
     Δημήτρης

     1. Γιάννης

      Δημήτρη ήσουν πολύ κατατοπιστικός με τις απαντήσεις σου.Σ’ευχαριστώ και πάλι.

 3. Πέτρος

  Γειά σας
  Σχετικά με την μιντος

  τοποθετούμε Π.χ 100ε σε ένα δάνειο διάρκειας 1μηνα που έχει εγγύηση και περιμένουμε να εισπράξουμε 101ε.
  Ο δανειολήπτης αποφασίζει να μην αποπληρώσει το δάνειο, έτσι περιμένουμε πληρωμή από την εγγύηση , οπότε η επένδυση μετατρέπεται από 1 μήνα σε 3 μήνες, το ερώτημα μου είναι πόσα χρήματα θα επιστραφούν μετά από 3 μήνες 101 ή παραπάνω;
  Ευχαριστώ.

  1. Δημήτρης

   Γεια σου Πέτρο,

   Στη Mintos οι loan originators δίνουν (όσοι δίνουν) buyback guarantee 60 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι όταν σε ένα δάνειο καθυστερήσει η αποπληρωμή του παραπάνω από 60 ημέρες αυτόματα ενεργοποιείται η αποζημίωση του επενδυτή. Ο loan originator δηλαδή θα επαναγοράσει την επένδυση για την ονομαστική αξία του κεφαλαίου και τους δεδουλευμένους τόκους έως την ημερομηνία της επαναγοράς. Αυτό γίνεται αυτόματα και δεν απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες από την πλευρά των επενδυτών.

   Στην περίπτωση που αναφέρεις θα λάβεις το κεφάλαιο (100 Ευρώ) και του τόκους από την ημέρα που το αγόρασες μέχρι την ημέρα της επαναγοράς από τον loan originator. Αν η απόδοση της επένδυσης είναι 1 ευρώ/μήνα και ο loan originator επαναγοράσει το δάνειο την 60η μέρα, τότε θα λάβεις:

   100 ευρώ (κεφάλαιο) + 1 ευρώ (συσσωρευμένοι τόκοι για τον πρώτο μήνα που ήταν να γίνει η αποπληρωμή) + 2 ευρώ (οι τόκοι από την ημέρα της κανονική εξόφλησης μέχρι την ημέρα της επαναγοράς) = 103 ευρώ.

   Ελπίζω να σε βοήθησα.

   Δημήτρης

 4. Πέτρος

  Ήσουν κατατοπιστικός, ενα τελευταίο,
  στην περίπτωση του ίδιου δανείου, εάν ο δανειολήπτης καθυστερήσει 32 μέρες να αποπληρώσει το δάνειο, ο επενδυτής εισπράττει 101 ή 102?

  Ευχαριστώ.

  1. Δημήτρης

   Όταν η δόση ενός δανείου δεν εξοφληθεί στην συμφωνημένη ημερομηνία αρχικά περνάει σε Grace Period. Πηγαίνει δλδ στην κατηγορία δανείων τα οποία για διάφορους λόγους (τεχνικούς κυρίως) δεν εξοφλήθηκαν στην ώρα τους. Κάθε loan originator θεωρεί διαφορετικό αριθμό ημερών ως Grace Period, μπορείς να βρεις την πλήρη λίστα εδώ: https://www.mintos.com/en/loan-originators/#details

   Όταν εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο του Grace Period το δάνειο θα περάσει στην κατηγορία “Late” και θα ξεκινήσουν να μετράνε οι 60 μέρες στο τέλος των οποίων ο loan originator υποχρεώνεται να επαναγοράσει το δάνειο σύμφωνα με την προηγούμενη ανάλυση. Για το δάνειο του παραδείγματος, θεωρούμε ότι ο δανειολήπτης εξοφλεί 32 μέρες μετά την συμφωνημένη ημ/νία εξόφλησης. Τότε ο επενδυτής θα λάβει:

   100 ευρώ κεφάλαιο + 1 ευρώ τόκους (όπως ήταν η αρχική συμφωνία του δανείου) + late fees. Το late fee δεν μπορώ να το υπολογίσω, γιατί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και ο κάθε loan originator το υπολογίζει διαφορετικά. Στην χειροτερη περίπτωση ο επενδυτής θα λάβει 101 Ευρώ (αν το late fee ειναι μηδέν ευρώ).

   Μην ξεχάσεις να κάνεις follow το p2plending.gr στο Twitter και στο Facebook για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις προσφορές των P2P πλατφορμών!

 5. dimitris

  Καλησπέρα φιλέ μου λέγομαι Δημήτρης και θα ήθελα την βοήθεια σου αν μπορείς σε παρακαλώ.
  Επένδυσα 10 ευρώ στην πλατφόρμα μιντος , από χθες έκανα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το autoinvest όπως μας έδειξες, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι, επίσης μου λέει κάτι για :
  Invest & Access
  Your available balance is less than € 500. As a result, your portfolio may not be fully diversified and you may experience lower returns. To get the best performance, we recommend investing € 500 or more.
  Τι εννοεί ότι πρέπει να βάλω 500 ευρώ για να ξεκινήσω το πρώτου μου invest?

  Πέραν από το auto invest χρειάζεται να κάνω και κάτι περεταίρω για να ξεκινήσω την διαδικασία επένδυσης ?

  Ευχαριστώ πολύ.

  1. Δημήτρης

   Γεια χαρά!

   H Mintos έχει ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 10 ευρώ ανά δάνειο. Με κεφάλαιο 10 ευρώ είναι αδύνατο να λειτουργήσει το autoinvest εργαλείο. Θα σου πρότεινα να προχωρήσεις σε επένδυση σε κάποιο δάνειο με το χέρι, διαλέγοντας ένα δάνειο που σου αρέσει.

   Το Invest & Access εργαλείο έχει ελάχιστο κεφάλαιο 500 ευρώ. Δεν μπορείς να το ενεργοποιήσεις αν δεν έχεις 500 ευρώ υπόλοιπο στον λογαριασμό σου

   Καλή συνέχεια,
   Δημήτρης

 6. Θανάσης

  Γειά σου Δημήτρη, μία ερώτηση σχετικά με τις δικές σου ρυθμίσεις του Auto Invest: Στο screenshot λέει Portfolio Size : 1738.74 / 2.100. Τι σημαίνουν οι δύο αριθμοί;

 7. Δημήτρης

  Γεια χαρά! Το 2100 είναι το μέγεθος του portfolio, το πόσα χρήματα δηλαδή επιτρέπω στο συγκεκριμένο auto-invest να χρησιμοποιήσει από τον λογαριασμό μου. Το 1738.74, είναι το ποσό που έχει επενδυθεί ήδη μέσω του συγκεκριμένου auto-invest. Όταν τα δύο ποσά ταυτιστούν το auto-invest θα πάψει να λειτουργεί, γιατί θα έχει “ξοδέψει” όλο το υπόλοιπό του.

 8. Τρυφωνας

  Δημητρη χαιρεται
  το ολο p2p θεμα ηρθε στην προσοχη μου τις τελευταιες μερες , και εχωντας διαβασει αρκετα αρθρα εχουν απαντηθει ορισμενες αποριες που γεννηθακ , αλλα μια μενει αναπαντητη , ή ισως δεν εχω ψαξει σωστα
  αυτη ειναι η εξης
  ξεκιναω να επενδυω , και επενδυω και σε καποιο σημειο λεω ενταξει ωρα να σταματησω και να ρευστοποιησω το συνολικο ποσο
  αυτο πως γινεται ;;;;
  αναφερομαι συγκεκριμενα στην μιντος , μιας και σε αυτη σκεφτομαι να ξεκινησω
  εχει την επιλογη withdraw και τα χρηματα μεταφερονται στον τραπεζικο λογαριασμο που θα επιλεξεις ;;;
  ειναι τοσο απολο , ή εχω χασει κατι ;;;
  δεν θα χρεωθεις απο την ιδιδα την τραπεζα . το κρατος ακομα δεν εχει θεσπισει νομο που να ανφερεται αποκλειστικα σε αυτου του ιδους τις επενδυσει

  1. Δημήτρης

   Μπορείς να πουλήσεις τα δάνεια τα οποία κατέχεις στο secondary market ή να περιμένεις να γίνει η εξόφλησή τους. Όταν γίνει κάποιο από τα δύο, τα χρήματά σου θα επιστρέψουν στον λογαριασμό σου στην Mintos. Κατόπιν μπορείς να κάνεις ανάληψη, μεταφορά δηλαδή από τον λογαριασμό σου στη Mintos προς τον λογαριασμό της τράπεζας σου. Οι Ελληνικές τράπεζες χρεώνουν ένα ποσό για τα εισερχόμενα εμβάσματα. Ανάλογα την τράπεζα και το εισερχόμενο έμβασμα.

 9. ΒΑΓΓΕΛΗΣ

  Δημήτρη καλημέρα. Έχω στο νου μου να κάνω το πρώτο μου επενδυτικό βήμα δοκιμαστικά για αρχή με ενα μικρό χρηματικό ποσό στη πλατφορμα Viventor P2P lending .Ποια η γνώμη σου γι αυτή;

  1. Δημήτρης

   Γεια χαρά! Θα σου πρότεινα να την δοκιμάσεις. Γενικά όμως δεν είναι καλή εποχή για το P2P lending, αφου πολλοί loan originators αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής των δανείων λόγω covid.

 10. ΒΑΓΓΕΛΗΣ

  Μάλιστα.Σωστα γενικα υπαρχει κώλυμα..Υπάρχει πάντως απο τις γνωσεις σου καποια εναλλακτική επενδυτική εναλλακτική;

  1. Δημήτρης

   Δεν έχω κάτι να προτείνω αυτή τη στιγμή. Κι εγώ βρίσκομαι σε στάση αναμονής περιμένοντας να σταθεροποιηθούν τα πράγματα.

 11. Μητσιάλης

  Καλημέρα. Να διατυπώσω μία απορία που αφορά την εγγύηση των δανείων. Ενδεχομένως κάποιος γνωρίζει να μου απαντήσει. Εξαιτίας της πανδημίας, προέκυψε καθυστέρηση αποπληρωμής χρεών. Αφού μου έμεινε ενα ποσον στην κατηγορία pending γιά ενάμισυ περίπου μήνα, η mintos προσέθεσε την κατηγορια recovery όπου και παραμένει το χρέος γιά άλλους 6 μήνες. Πιστεύετε ότι πρέπει να θεωρήσω το ποσό αυτό χαμένο? Καλή συνέχεια

  1. Δημήτρης

   Καλησπέρα, εξαρτάται από τον Loan Originator. H Mintos έχει την σελίδα https://www.mintos.com/en/in-recovery/ στην οποία αναφέρει αναλυτικά ποιον Loan Originator αφορά το “Pending” που βλέπεις καθώς και ενημερώσεις σχετικά τις ενέργειες που έχει κάνει η Mintos για την εξόφληση.

 12. Ηλίας

  Καλησπέρα
  Σκέφτομαι και εγώ να ξεκινήσω στη Mintos, με ένα μικρό ποσόν της τάξεως των 200€.
  Πιστεύεις πως είναι καλή περίοδος; Ξεκίνησε να σταθεροποιείται η αγορά ή θα έχω θέματα καθυστέρησης αποπληρωμών;
  Ευχαριστώ

  1. Δημήτρης

   Καλησπέρα. Είναι μια καλή περίοδος για να δοκιμάσεις τα P2P με ένα μικρό ποσό της τάξης των 200 €

 13. Panagiotis

  Καλησπέρα και από μένα!

  Μοιάζει ενδιαφέρον το όλο θέμα και δεν σου κρύβω ότι έχω μπει στην σκέψη να δοκιμάσω την επενδυτική μου τύχη… Ένα ερώτημα που μου προέκυψε έχει να κάνει με την φορολογία των κερδών από μια τέτοια διαδικασία. Έχεις γνώση πώς λειτουργεί αυτό το κομμάτι?

 14. Δημήτρης

  Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω κάτι…έχω γραφτεί στην peerberry .. θα ήθελα την άποψη σου σχετικά με το αν έκανα καλη επιλογή…ήθελα να γραφτώ στη mintos αλλά έχω μόνο ελληνική ταυτοτητα και διάβασα ότι δεν τη δέχεται.. ισχυει;;; αν δεν γίνεται είμαι εντάξει με την peerberry;;

 15. Γιωργος

  Πρώτα από όλα πρέπει να σε συγχαρώ για τις πληροφορίες που μας δίνεις. Πιστεύεις είναι καλή εποχή να ξεκινήσω να επενδύω μέσω mintos?? Λόγω covid και της τωρινής κατάστασης στην Ευρώπη? Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή δύναμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *