Τί είναι το P2P lending;

Ο δανεισμός peer-to-peer (P2P lending), είναι η πρακτική δανεισμού χρημάτων σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών (P2P platforms) που φέρνουν σε επαφή τους δανειστές με τους δανειολήπτες.

Στο παραδοσιακό μοντέλο δανεισμού οι υποψήφιοι δανειολήπτες προσεγγίζουν τράπεζες ή εταιρείες παροχής δανείων (loan originators) από τις οποίες και λαμβάνουν δάνεια. Οι loan originators έχουν συγκεκριμένα κεφάλαια τα οποία διαχειρίζονται τα οποία και χρησιμοποιούν για να χορηγήσουν τα εν λόγω δάνεια.

Λίγο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008 η πρόσβαση εταιρειών και ιδιωτών σε κεφάλαια περιορίστηκε σημαντικά κι αυτό γιατί οι τράπεζες μείωσαν αισθητά τον ρυθμό χορήγησης δανείων. Ως εκ τούτου έπρεπε να αναζητηθούν νέα κεφάλαια για την χρηματοδότηση δανείων.

Οι πλατφόρμες P2P lending

Οι loan originators απευθύνθηκαν στο P2P μοντέλο το οποίο και κάλυψε την ανάγκη για νέα κεφάλαια μέσω του crowdlending, της πρακτικής δηλαδή χρηματοδότησης ενός δανείου από πολλούς δανειστές.

Κάπως έτσι γεννήθηκαν και οι πρώτες P2P πλατφόρμες, ο σκοπός των οποίων είναι η διάθεση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί σε δανειολήπτες προς πώληση (τμηματικά ή και ολόκληρα) σε υποψήφιους επενδυτές.

Οι P2P πλατφόρμες λειτουργούν διαδικτυακά και μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πιο φτηνά από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, οι δανειστές μπορούν να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σε προϊόντα που προσφέρονται από τις τράπεζες, ενώ οι δανειολήπτες μπορούν να δανειστούν χρήματα με χαμηλότερα επιτόκια.

Οι εταιρείες πίσω από τις πλατφόρμες δανεισμού P2P συνήθως λαμβάνουν ένα τέλος για την παροχή της πλατφόρμας και του πιστωτικού ελέγχου του δανειολήπτη. Όπως σε όλα τα δάνεια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο δανειολήπτης να αθετήσει τα δάνειο που του έχει χορηγηθεί, εκθέτοντας και τον loan originator αλλά και την P2P πλατφόρμα στην οποία το δάνειο αυτό διατέθηκε προς πώληση. Για τον λόγο αυτό οι περισσότερες πλατφόρμες παρέχουν την δυνατότητα στους δανειστές να αγοράζουν δάνεια με buyback guarantee, δίνοντας δηλαδή την δυνατότητα αποζημίωσης των επενδυτών σε περίπτωση μη εξόφλησης.

Υπάρχουν πολλών ειδών δάνεια τα οποία και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω Ρ2Ρ πλατφορμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Δάνεια αγοράς αυτοκινήτου και ακινήτου, μικροδάνεια (short loans), προεξόφληση τιμολογίων (factoring) κλπ.

Πώς λειτουργεί

 1. Οι δανειζόμενοι κάνουν αίτηση για λήψη δανείου σε κάποια εταιρεία παροχής δανείων (loan originator).
 2. Η εταιρεία παροχής δανείων αξιολογεί την αίτηση, θέτει ένα επιτόκιο και εκταμιεύει το ποσό από τα δικά της κεφάλαια.
 3. Το δάνειο κατόπιν προστίθεται στην πλατφόρμα Ρ2Ρ όπου οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να το επιλέξουν για επένδυση, συνεπώς θα λαμβάνουν μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του ποσού συν τους τόκους.
Πηγή: mintos.com

Επενδύοντας σε ένα δάνειο, οι επενδυτές (δλδ οι χρήστες των Ρ2Ρ πλατφορμών) αγοράζουν δικαιώματα επί ενός ποσοστού του δανείου σύμφωνα με την συμφωνία δανειοδότησης.

Σχόλια

 1. Σταυρούλα

  Δίνετε δανεια σε ιδιώτες?
  Είμαι δημόσιος υπάλληλος και
  Ενδιαφέρομαι για ένα δάνειο
  3000 €. για αντιμετώπιση έκτακτων
  αναγκών. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις?

  1. Δημήτρης

   Αγαπητή Σταυρούλα, το p2plendingr.gr αφορά υποψήφιους επενδυτές σε P2P δάνεια και δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε κανένα δάνειο.

   Δημήτρης

  2. kazakos

   Κοινώς μόνο εισπράτουν δεν δίνουν χρήματα. Οποτε εαν ξαναδεις τα χρηματα σου χαιρετα μου τον πλάτανο.

   1. Δημήτρης

    Καλησπέρα,

    Δεν πολυ καταλαβαίνω το σχόλιο σου, για να είμαι ειλικρινής. Η σελίδα p2plending.gr αφορά ανθρώπους με διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία και τα επενδύουν στο P2P lending. Δεν παρέχουμε καμμία υπηρεσία και σίγουρα δεν δανείζουμε χρήματα απευθείας σε ιδιώτες. Οι επενδύσεις μας γίνονται αποκλειστικά και μόνο μεσω των P2P πλατφορμών όπου και πάλι ερχόμαστε σε συμφωνία με τους loan originators (τις εταιρείες δηλαδή που χορηγούν δάνεια) με σκοπό την απόκτηση τμήματος των δανείων που έχουν χορηγήσει. Θα χαρώ να σου λύσω οποιαδήποτε απορία πάνω στον τομέα του P2P lending, απλά άφησε ένα σχόλιο.

    Δημήτρης

 2. Χρήστος

  Καλημέρα, πώς θα μπορούσα να επενδύσω με χαμηλό ρίσκο ένα μέρος του μισθού μου ως δημόσιος υπάλληλος?Θα ήθελα να μάθω περισσότερα, όσον αφορά το p2p lending.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *