Τα πρώτα βήματα στο P2P lending

Η επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας

Ο δανεισμός P2P είναι σχετικά νέος, οι περισσότεροι τοποθετούν την έναρξη του στην Αγγλία το 2005. Στην Ευρώπη συνέχεια ξεφυτρώνουν νέες πλατφόρμες P2P ενώ αρκετές πλατφόρμες μετρούν πάνω από τρία χρόνια λειτουργίας. Ως εκ τούτου, λειτουργικές ατέλειες και τεχνικά προβλήματα (bugs) που τυχόν υπήρξαν κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας τους, έχουν εξαλειφθεί. Επίσης για πλατφόρμες με αρκετά χρόνια λειτουργίας είναι εύκολο να διαβάσετε κριτικές και γνώμες στο internet από άλλους επενδυτές, καθώς επίσης και να ρίξετε μια ματιά στις αποδόσεις των προηγούμενων ετών. Έτσι θα αποκτήσετε μια συνολική εικόνα της οικονομικής και τεχνικής κατάστασης της πλατφόρμας, γλιτώνοντας κόπο, χρόνο και το κυριότερο, χρήμα, στο μέλλον.

Cash drag

Κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι το λεγόμενο cash drag. Οι επενδυτές παίρνουν τόκους μόνο για τα κεφάλαια τα οποία έχουν επενδύσει σε δάνεια. Κεφάλαιο το οποίο έχει προστεθεί στον λογαριασμό σας στην P2P πλατφόρμα αλλα δεν έχει (ακόμα) επενδυθεί δεν προσφέρει αποδόσεις. Ο χρόνος λοιπόν που απαιτείται μέχρι το κεφάλαιο σας να επενδυθεί σε δάνεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Σε πολλές πλατφόρμες τα δάνεια τα οποία διατίθενται προς πώληση δεν φτάνουν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των επενδυτών έτσι το κεφάλαιο κάποιων επενδυτών μένει ανεκμετάλλευτο. Οι πλατφόρμες προσπαθούν να μετριάσουν το cash drag βάζοντας κανόνες που περιορίζουν τη μέγιστη επένδυση ανά δάνειο ή δημιουργόντας λίστες προτεραιότητας.

Τύποι δανείων και διάρκειά τους

Πριν ξεκινήσετε να επενδύετε σε δάνεια, θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδους επενδυτής είστε και τι επενδύσεις σας ενδιαφέρουν. Στις περισσότερες πλατφόρμες τα διαθέσιμα προς πώληση δάνεια καλύπτονται από buyback guarantee, η ίδια η πλατφόρμα δηλαδή (ή ο loan originator) θα σας αποζημιώσει σε περίπτωση μη εξόφλησης του δανείου από τον δανειολήπτη. Κατά κανόνα τα δάνεια που έρχονται χωρίς εγγυήσεις έχουν και υψηλότερες αποδόσεις, κάτι το οποίο είναι φυσικό επακόλουθο του αυξημένου επενδυτικού ρίσκου που φέρουν.

Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τον χρόνο αποπληρωμής κάθε δανείου στο οποίο θέλετε να επενδύσετε. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα το κεφάλαιο σας θα μείνει “κλειδωμένο” στο συγκεκριμένο δάνειο. Οι Ρ2Ρ πλατφόρμες διαθέτουν συνήθως ευρεία γκάμα δανείως από short-term loans (μικροδάνεια, με περίοδο αποπληρωμής μέχρι 2 μήνες) μέχρι στεγαστικά δάνεια με περίοδο αποπληρωμής ακόμα και τα εφτά χρόνια. Σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη για κάποια επένδυσή σας, μπορείτε να την πουλήσετε στην secondary market που οι περισσότερες πλατφόρμες διαθέτουν.


Diversification

Η διασπορά κινδύνου, η διάσπαση δηλαδή του κεφαλαίου σε πολλαπλές επενδύσεις επιβάλλεται στον P2P δανεισμό. Έτσι μειώνετε την πιθανότητα το portfolio σας να αποδίδει λιγότερο (ή και περισσότερο) από τον μέσο όρο αποδόσεων της κάθε πλατφόρμας. Μπορείτε να πετύχετε πιο εύκολα αυτή τη διάσπαση σε πλατφόρμες με πολλά δάνεια, αντίστοιχα θα πάρει περισσότερο χρόνο να το πετύχετε σε πλατφόρμες με λιγότερα δάνεια. Με την χρήση του auto invest εργαλείου – που οι περισσότερες πλατφόρμες διαθέτουν – πετυχαίνετε την επιθυμητή διασπορά κινδύνου εύκολα και γρήγορα.

Κάντε μικρά βήματα

Ξεκινήστε αργά και μεθοδικά. Η εξοικείωση με τον δανεισμό P2P θέλει χρόνο, είναι εύκολο να παρασυρθείτε ειδικά στην αρχή. Ξεκινήστε με ένα μικρό ποσό, αποκτήστε εμπειρία πάνω στην κάθε πλατφόρμα που θέλετε να επενδύσετε και στην συνέχεια αυξήστε το κεφάλαιο σας.

Bonus tip: Πολλές πλατφόρμες δίνουν επιστροφή (cash back) για κάθε επένδυση που γίνεται σε συγκεκριμένα δάνεια ή loan originators. Γι’ αυτό οι μικρές αυξήσεις κεφαλαίου αποδίδουν, ειδικά αν συμπέσουν με κάποια προσφορά cash back.

INVEST & ACCESS της Mintos

Τον Ιούνιο του 2019 η Mintos ανακοίνωσε ένα νέο προϊόν, το Invest & Access. Πρόκειται για την προσπάθεια της Mintos να προσελκύσει νέους επενδυτές που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα P2P δάνεια.

Το p2plendin.gr θεωρεί ότι είναι το ιδανικό προϊόν για επενδυτές που δεν έχουν επενδύσει ξανά σε P2P.

Μια ανάλυση του προϊόντος καθώς και αναλυτικές οδηγίες ενεργοποίησης μπορείτε να βρείτε στο άρθρο:

Νέο προϊόν από τη Mintos: INVEST & ACCESS

Συμβουλευτείτε το p2plending.gr

Ένας από τους στόχους του p2plending.gr είναι η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων πάνω στις P2P επενδύσεις. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην ενότητα Συμβουλές, να διαβάσετε τις Συχνές Ερωτήσεις πάνω στο P2P lending, και να αφήσετε το δικό σας σχόλιο ή απορία. Σίγουρα κάποιος θα σας απαντήσει ή θα ωφεληθεί από το σχόλιό σας.

Happy Investing!

Σχόλια

 1. Δ.Κ.

  Κύριοι,
  Θα ήθελα να ενημερωθώ για την λήψη ενός δανείου 10.000-15.000 ευρώ και με διάρκεια τους 60 μηνες.
  Μπορεί να με ενημερώσει κάποιος για τους όρους και προυποθέσεις.
  ευχαριστώ

  1. Δημήτρης

   Kαλησπέρα!

   Το p2plending.gr αφορά κυρίως υποψήφιους επενδυτές σε P2P επενδύσεις και δεν έχει καμμία σχέση με εταιρείες παροχής δανείων ή τράπεζες (loan originators). Δυστυχώς το P2P lending δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα και εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν εταιρείες παροχής δανείων που συνεργάζονται με Ρ2Ρ πλατφόρμες στην Ελλάδα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες Ρ2Ρ πλατφόρμες και να είσαι σίγουρος ότι αν προκύψει κάποια συνεργασία που θα αφορά την ελληνική αγορά θα ανακοινωθεί αμέσως στο p2plending.gr

   Καλή συνέχεια,
   Δημήτρης

 2. Αλέξανδρος

  Καλησπέρα. Με ενδιαφέρει η λήψη ενός δανείου με μέγιστο ύψος τις 3.500 € και διάρκεια αποπληρωμής 2 χρόνια, από investor στην Ευρώπη. Μπορείτε να με κατευθύνετε;

  1. Δημήτρης

   Kαλησπέρα!

   Το p2plending.gr αφορά κυρίως υποψήφιους επενδυτές σε P2P επενδύσεις και δεν έχει καμμία σχέση με εταιρείες παροχής δανείων ή τράπεζες (loan originators). Δυστυχώς το P2P lending δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα και εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν εταιρείες παροχής δανείων που να παρέχουν δάνεια σε Έλληνες.

   Καλή συνέχεια,
   Δημήτρης

  1. Δημήτρης

   Γεια σου Γιάννη. Από όσο γνωρίζω υπάρχει μόνο μία εταιρεία που προσφέρει τις υπηρεσίες της στα Ελληνικά και αυτή είναι η Bondora

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *