Συχνές ερωτήσεις για το peer-to-peer lending

Τί είναι το P2P lending;

Η συγκεκριμένη ερώτηση καλύπτεται σε ξεχωριστό άρθρο.

Είναι νόμιμο;

Ναι, απολύτως. Για κάθε δάνειο που έχει χορηγηθεί έχει πραγματοποιηθεί due diligence τόσο από τον loan originator όσο και από την Ρ2Ρ πλατφόρμα στην οποία διατίθεται προς πώληση. Ο κάθε επενδυτής συνάπτει ξεχωριστή συμφωνία (την παράγουν αυτόματα οι Ρ2Ρ πλατφόρμες) η οποία έχει και νομική ισχύ.

Είναι εύκολο να επενδύσω σε P2P πλατφόρμες; Τί χαρτιά απαιτούνται;

Είναι πανεύκολο! Χρειάζεται απλά να κάνετε μια εγγραφή συμπληρώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία ενώ απαιτείται να ανεβάσετε μια φωτογραφία της ταυτότητας σας (ή του διαβατηρίου αν έχετε) καθώς και την φωτογραφία από έναν λογαριασμό κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ).

Υπάρχει εποπτεία στις πλατφόρμες; Ρυθμιστική Αρχή;

Εξαρτάται από την χώρα στην οποία λειτουργεί η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα P2P. Ειδικότερα για την Αγγλία, ο κλάδος των P2P έχει ρυθμιστεί από τον Απρίλιο του 2014. Υπεύθυνη είναι η Financial Conduct Authority. Επίσης οι χώρες της Βαλτικής (πατρίδα των μεγαλύτερων P2P πλατφορμών) κάνουν τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Προς το παρόν όμως η αγορά είναι αρύθμιστη.

Πώς φορολογούνται τα κέρδη από δάνεια P2P;

Καμμία από τις πλατφόρμες δεν κάνει παρακράτηση φόρου, αλλά δηλώνουν ρητώς ότι υπεύθυνος για την καταβολή φόρου που αναλογεί στα κέρδη είναι ο δανειστής. Για το θέμα αυτό καλύτερα να απευθυνθείτε στον λογιστή σας μιας και η κάθε περίπτωση φορολογούμενου είναι ξεχωριστή.

Τι θα συμβεί αν κάποια από τις πλατφόρμες κλείσει;

Αυτό το ερώτημα απαντάται από τις ίδιες τις πλατφόρμες ως εξής: Η θέση τους βρίσκεται ανάμεσα στον δανειστή και τον δανειολήπτη, επομένως οι δανειστές (επενδυτές) συνάπτουν συμβάσεις απευθείας με τον δανειολήπτη και όχι με την P2P πλατφόρμα. Σε περίπτωση που κάποια πλατφόρμα τεθεί εκτός λειτουργίας οι συμβάσεις δεν ακυρώνονται και το νομικό σχήμα που θα αναλάβει την εκκαθάριση της εταιρείας πίσω από την πλατφόρμα θα διευθετήσει τα ζητήματα αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *