Ποιό είναι το ρίσκο επένδυσης σε P2P;

“Never invest in a business you cannot understand.”
Warren Buffet

Όλες οι επενδύσεις έχουν ρίσκο. Ο κανόνας λέει ότι όσο μεγαλύτερες οι αποδόσεις, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο απώλειας του επενδυμένου κεφαλαίου και το P2P lending δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το ρίσκο επένδυσης σε P2P όπως αυτό χωρίζεται σε κατηγορίες

Μη εξόφληση δανείου

Ο δανειολήπτης ενδέχεται να αδυνατεί να εξοφλήσει τις δόσεις του δανείου του. Ως εκ τούτου οι επενδυτές δεν θα λάβουν το κεφάλαιο και τους τόκους που τους αναλογούν.

Οι P2P πλατφόρμες παρέχουν δάνεια με ή χωρίς buyback guarantee (εγγύηση εξαγοράς). Στην περίπτωση δανείου με buyback guarantee, ο loan originator ή η P2P πλατφόρμα θα αγοράσει πίσω το δάνειο μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αυτό δεν εξυπηρετείται (οι δόσεις του δηλαδή δεν εξοφλούνται). Κάποιες πλατφόρμες/loan originators αποζημιώνουν τους επενδυτές όχι μόνο με το επενδυμένο κεφάλαιο αλλά και με τους τόκους που θα λάμβαναν αν το δάνειο ήταν εξυπηρετούμενο.

Οι P2P πλατφόρμες παρέχουν και δάνεια χωρίς buyback guarantee. Εκεί το ρίσκο είναι σημαντικά αυξημένο, γι’αυτό και οι αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Προσωπικά αποφεύγω δάνεια χωρίς buyback guarantee. Είναι ένα ρίσκο που δεν θέλω να πάρω καθώς μη εξυπηρέτηση δανείου σημαίνει αυτόματα απώλεια κεφαλαίου.

Χρεωκοπία του Loan Originator

Ο loan originator, η εταιρεία δηλαδή που παρέχει δάνεια σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις και κατόπιν διαθέτει μέρος αυτών των δανείων προς επένδυση μέσω των P2P πλατφορμών, ενδέχεται να χρεωκοπήσει.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι επενδυτές κατέχουν ένα μέρος του δανείου που έχει χορηγηθεί στον δανειολήπτη, έτσι οι δανειολήπτες θα οφείλουν να συνεχίσουν να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει. Οι P2P πλατφόρμες θα αναλάβουν την δικαστική εκπροσώπηση των επενδυτών και θα αναλάβουν την διαχείριση των δανείων.

Οι επενδυτές θα χάσουν τα χρήματά τους; Πιθανό.

Στο παρελθόν (Μάρτιος 2018), έχει συμβεί η χρεωκοπία του loan originator Eurocent που επηρέασε επενδυτές της πλατφόρμας Mintos. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας, η δικαστική διαμάχη ακόμα δεν έχει λήξει.

Πώς μπορώ να μειώσω αυτό το ρίσκο;

Η no.1 λύση είναι η διασπορά κινδύνου, το μοίρασμα δηλαδή των επενδυμένων κεφαλαίων σε δάνεια πολλών και διαφορετικών loan originators.

Ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να μελετήσει όχι μόνο την κάθε P2P πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιεί, αλλά και τους loan originators στων οποίων τα δάνεια επενδύει. Η market leader Mintos, έχει δημιουργήσει επίσης ένα δικό της σύστημα αξιολόγησης ρίσκου loan originators βασισμένο σε ανεξάρτητη έρευνα που η ίδια κάνει. Μπορείτε να δείτε την λίστα των loan originators που διαθέτουν δάνεια προς επένδυση στη Mintos καθώς και την αξιολόγησή τους εδώ.

Χρεωκοπία P2P Πλατφόρμας

Πρόκειται για την πρώτη απορία που έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές πριν επενδύσουν σε κάποια Ρ2Ρ πλατφόρμα. Σχεδόν όλες οι Ρ2Ρ πλατφόρμες έχουν ένα άρθρο στο οποίο απαντούν τι θα συμβεί στην περίπτωση που η εταιρεία χρεωκοπήσει.

Και σε αυτή την περίπτωση μια μακρά δικαστική διαμάχη θα ξεκινήσει, ενώ η εταιρεία που θα αναλάβει την εκκαθάριση της εταιρείας πίσω από την Ρ2Ρ πλατφόρμα θα τρεξει τις διαδικασίες αποπληρωμής των επενδυτών.

Οι επενδυτές θα χάσουν τα χρήματά τους; Μάλλον όχι.

Πώς μπορώ να μειώσω αυτό το ρίσκο;

Ακριβώς όπως και με την χρεωκοπία loan originator, η λύση είναι η διασπορά κινδύνου, η επένδυση δηλαδή σε πολλές Ρ2Ρ πλατφόρμες και η μελέτη των οικονομικών στοιχείων τους. Σημαντικό ρόλο παίζει το πόσα χρόνια λειτουργεί η πλατφόρμα, αν είναι κερδοφόρα σαν εταιρεία και φυσικά τι λένε οι χρήστες που ήδη την χρησιμοποιούν.

Συμπεράσματα

Aξίζει τελικά να επενδύσει κανείς σε P2P δεδομένων των παραπάνω; Η προσωπική μου άποψη είναι: ναι. Χρειάζεται όμως προσοχή, μελέτη και συνεχή ενημέρωση. Και φυσικά την εφαρμογή του χρυσού κανόνα:

Ποτέ μην βάζεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι

Οι επενδύσεις σε P2P πρέπει να είναι ένα μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου επενδύσεων όπως και κάθε άλλη επένδυση.

Περισσότερες συμβουλές; Διαβάστε εδώ

Σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΙΩΝ

    ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ,ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΣΜΟ
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *