Η περίπτωση της Lendy

Στις 24/5/2019 η Βρετανική P2P πλατφόρμα Lendy, κατέρρευσε. Είναι η μεγαλύτερη κατάρρευση P2P πλατφόρμας μέχρι τώρα στην Ευρώπη.

Η είδησης της κατάρρευσης γέννησε πολλές συζητήσεις τόσο στο ίντερνετ, όσο και στα “πηγαδάκια” των επενδυτών, ενώ είμαι σίγουρος ότι η περίπτωσή της Lendy θα συζητηθεί διεξοδικά στο επικείμενο “P2P conference” το οποίο ξεκινάει στην Ρίγα στις 7/6.

Τί ήταν η Lendy

Η Lendy ήταν μια peer to peer πλατφόρμα, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέδεε επενδυτές με δανειολήπτες οι οποίοι κατά κανόνα έπαιρναν “δάνεια γέφυρες” (bridge loans). Προσέφερε αποδόσεις έως 12%, αρκετά πάνω από το μέσο όρο δεδομένου των εγγυήσεων που παρείχαν (ακίνητα σε υποθήκη). Το δάνειο γέφυρα είναι ένα μικρής διάρκειας δάνειο το οποίο παρέχεται σε ένα άτομο ή μια εταιρεία μέχρι να εξασφαλιστεί μια μόνιμη χρηματοδότηση (πχ καλύπτει τα έξοδα μισθοδοσίας μιας εταιρείας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για ένα μεγάλο δάνειο). Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως και στην περίπτωση της Lendy, τα δάνεια αυτά υποστηρίζονται από κάποια μορφή εξασφάλισης, όπως η ακίνητη περιουσία ή το απόθεμα.

Τί συνέβη;

Η κατάρρευση της Lendy ήρθε μετά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής του Ην. Βασιλείου Financial Conduct Authority (FCA) να θέσει την Lendy υπό καθεστώς επιτήρησης στην αρχή του 2019. Αυτό συνέβη λιγότερο από ένα έτος από τότε που η Lendy έλαβε άδεια λειτουργίας από την FCA. Θυμίζουμε ότι στην Αγγλία οι P2P πλατφόρμες/εταιρείας υπόκεινται σε έλεγχο και αδειδότηση από την αρμόδια εποπτική αρχή, την FCA.

Ο ρυθμιστικός φορέας εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα ικανοποίησης των ελάχιστων απαιτήσεων των ρυθμιζόμενων εταιρειών. Η παγκόσμια εταιρεία RSM έχει διοριστεί ως διαχειριστής για να επεξεργαστεί ένα περίγραμμα για το πώς θα ικανοποιήσει τους ισχυρισμούς των πιστωτών. Οι επενδυτές δεν προστατεύονται από το σύστημα αποζημίωσης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποιές είναι οι απώλειες;

Το υπόλοιπο ανέρχεται σε περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 100 εκατομμύρια ευρώ είναι σε αθέτηση.

Red Flags

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον οικονομικό τύπο της Αγγλίας, τους bloggers γύρω από το P2P lending και τις αρμόδιες αρχές, ήταν πολλά τα σημάδια που έδειχναν ότι η Lendy δεν λειτουργούσε με τους όρους διαφάνειας που έπρεπε να διέπουν έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Αναφορές για υψηλόβαθμα στελέχη (C-level executives) που παραιτήθηκαν από την εταιρεία διαψεύσθηκαν από την Lendy. Στην πορεία βέβαια τα γεγονότα διέψευσαν την ίδια την Lendy και φάνηκε ότι υπήρχε σχέδιο απόκρυψης των παραιτήσεων για να μην αμαυρωθεί η εικόνα της εταιρείας.

Λογιστικά κόλπα, τέλος, είχαν επιστρατευτεί για να αποκρύψουν την χρεωκοπία εταιρείας η οποία μέσω της Lendy είχε εξασφαλίσει δανεισμό για την ανέγερση ουρανοξύστη στο Liverpool. Μετά την χρεωκοπία του project η Lendy απέκρυπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα το ύψος της ζημιάς με λογιστικά κόλπα.

Συμπεράσματα

Ως επενδυτές οφείλουμε να διαβάζουμε πληροφορίες γύρω από την πλατφόρμες P2P που επενδύουμε από πολλά μέσα. Bloggers είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση της Lendy και είχαν εκφράσει τις δυσπιστία τους σχετικά με την οικονομική σταθερότητα που παρουσίαζε η εν λόγω πλατφόρμα.

Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Peer-to-Peer lending είναι ένας νέος σχετικά τομέας. Απαιτείται καιρός και δυστυχώς και αποτυχίες σαν κι αυτή της Lendy για να γίνει ξεκαθάριση στους παίκτες του χώρου και να επικρατήσουν οι πιο αξιόπιστες πλατφόρμες.

Επειδή πρόκειται για έναν εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, με υψηλότερες αποδόσεις από αυτές της αγοράς, οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Θυμηθείτε! Πάντα να διαφοροποιείτε τις επενδύσεις σας μεταξύ των projects, των προϊόντων και των πλατφορμών.

Keep calm and carry on!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *