Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Ιανουάριος 2020

Γενικά

Μήνας αναταράξεων ο Ιανουάριος! Δύο γνωστές πλατφόρμες η Kuetzal και η Envestio βγήκαν εκτός αγοράς με τους επενδυτές να φοβούνται ότι έχασαν τα επενδυμένα κεφάλαια τους.

Διαβάστε για την περίπτωση της Kuetzal και της Envestio εδώ

Και οι δύο πλατφόρμες ήταν στο ραντάρ μου, αλλά δεν τις είχα αξιολογήσει ως ασφαλείς για επένδυση.

Για τις αποδόσεις των επενδύσεών μου ακολουθεί η γνωστή ανάλυση.

Τρέχουσες επενδύσεις

Το κλείσιμο του Ιανουαρίου με βρήκε με τις παρακάτω επενδύσεις σε P2P πλατφόρμες. Για το 2020 αποφάσισα να προσθέσω άλλη μια στήλη στον πίνακα η οποία δείχνει το συνολικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί σε κάθε πλατφόρμα το οποίο υπολογίζεται ως εξής:

Συνολική επένδυση = Αρχικό κεφάλαιο + συσσωρευμένοι τόκοι

Έτσι η εικόνα του portfolio μου είναι πιο καθαρή και φαίνεται ποιό είναι το μέγεθος του λογαριασμού μου σε κάθε πλατφόρμα.

Αποδόσεις χαρτοφυλακίου: Ιστορικό

Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σε Ρ2Ρ για τον Ιανουάριο ήταν: 76,84€. Βλέπουμε ότι η αφαίρεση της επένδυσης στην Fast Invest δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τις αποδόσεις.

Mintos

Λίγα νέα αυτό το μήνα από τη Mintos. Η πλατφόρμα έβγαλε σε Beta έκδοση την εφαρμογή της για Android ενώ οι loan originators με τους οποίους συνεργάζεται πρόσθεσαν μερικές ακόμα κατηγορίες δανείων.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos διαμορφώθηκαν ως εξής (συμπεριλαμβάνονται και οι αποδόσεις του Invest & Access):

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos

Grupeer

Η Grupeer παραμένει η νο.1 πλατφόρμα στις προτιμήσεις μου σταθερά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύω σε P2P.

Και τον Ιανουάριο συνέχισε την επιθετική πολιτική που είχε τον Δεκέμβρη για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών. Πρόσθεσε καινούριους loan originators, έτρεξε καμπάνιες επιστροφής χρημάτων και ξεκίνησε μια νέα καμπάνια ενημέρωσης των επενδυτών για τα στοιχεία της εταιρείας με σκοπό να αυξήσει την εμπιστοσύνη τους προς την πλατφόρμα.

Όλα αυτά είναι απλά υπέροχα 🙂

Βρείτε όλες τις τρέχουσες καμπάνιες επιστροφής χρημάτων από όλες τις πλατφόρμες στην καρτέλα Προσφορές.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων μου στη Grupeer φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer

Fast Invest

Η επένδυσή μου στην Fast Invest δεν συνεχίζεται άλλο. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο.

PeerBerry

Η PeerBerry παραμένει η πλατφόρμα με τα λιγότερα late δάνεια (συνήθως έχω ένα ή κανένα δάνειο σε καθυστέρηση). Έφτασε τους 18400 επενδυτές τον Ιανουάριο και έχει συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία. Δίκαια παίρνει τη θέση της πλατφόρμας του μήνα.

Διαβάστε: Μια αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας PeerBerry

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry

Συμπεράσματα

Ο Ιανουάριος ήταν μήνας αλλαγών. Ο τομέας επηρρεάστηκε από την κατάρρευση των Envestio και Kuetzal, δύο πλατφόρμες με κοινό χαρακτηριστικό τις πολύ μεγάλες αποδόσεις, και την δυνατότητα που έδιναν στους επενδυτές της άμεσης ακύρωσης της επένδυσής τους και επιστροφής των χρημάτων που είχαν επενδύσει. Βέβαια, και για τις δύο εταιρείες υπήρχαν διάφορες αρνητικές αναφορές στο internet σχετικά με τα project τα οποία διαφήμιζαν (κάποια από τα οποία αποδείχτηκαν απάτη).

Η Fast Invest ακολουθεί ένα λίγο διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας – παραμένει όμως ευάλωτη στο bank-run – εμφανίζει προβλήματα διαφάνειας και θεωρώ ότι δεν θα είναι βιώσιμη στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο τομέας του P2P δανεισμού ωριμάζει, και μέρος της διαδικασίας είναι – δυστυχώς – και οι καταρρεύσεις. Οι επενδυτές πρέπει να μελετούν την κάθε πλατφόρμα πριν επενδύσουν σε αυτή. Τα οικονομικά στοιχεία, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και τα αντίστοιχα στοιχεία των loan originators που συνεργάζεται είναι μια καλή αρχή.

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή αφήστε ένα σχόλιο σε οποιοδήποτε άρθρο. Απαντώ σε όλους, συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες, ανάλογα τον φόρτο εργασίας.

Καλά κέρδη!

Σχόλια

  1. John

    Καλησπέρα φίλε όλα ωραία όλα καλά μόλις βρήκα το site σου γενικά τώρα είμαι ζεστός ζεστός να κάνω κάποια μικρά βήματα, αλλά γιατί παίζεις με τόσο μικρό % επιτοκίου ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *