Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Σεπτέμβριος 2019

Γενικά

Καλό Φθινόπωρο!

Ο Σεπτέμβρης ήρθε και έφυγε ήδη! Αυτό τον μήνα άρχισα να ασχολούμαι και πάλι ενεργά με το σπορ, αφού πλέον οι διακοπές και η ξεκούραση τελείωσαν. Ετοιμάζω και δοκιμάζω διάφορα πράγματα, θα τα δούμε ένα – ένα και με την σειρά.

Διαβάστε: Ποιό είναι το ρίσκο επένδυσης σε P2P;

Τον Σεπτέμβρη πρόσθεσα μια ανάλυση ρίσκου των Ρ2Ρ επενδύσεων κάτι το οποίο μου είχε ζητηθεί από διάφορους υποψήφιους επενδυτές. Θα προστεθούν και άλλα άρθρα στους επόμενους μήνες, η θεματολογία αντλείται από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας 😉

Για τις αποδόσεις των επενδύσεων μου ακολουθεί η γνωστή ανάλυση.

Τρέχουσες επενδύσεις

Το κλείσιμο του Σεπτέμβρη με βρήκε με τις παρακάτω επενδύσεις σε P2P πλατφόρμες.

Αποδόσεις χαρτοφυλακίου: Ιστορικό

Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σε Ρ2Ρ για τον Σεπτέμβρη ήταν: 80,44€. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τη Mintos, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω.

Mintos

Και τον Σεπτέμβρη, πολλά δάνεια μου τερματίστηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο στη Mintos. Loan originators προχώρησαν στην επαναγορά δανείων με υψηλό επιτόκιο, ως εκ τούτου εμφανίστηκε μια αύξηση στο κέρδη. Το cash drag που εμφανίστηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο, για διαφορετικό όμως λόγο.

Η Mintos το 2019 έχει παρουσιάσει μια τεράστια ανάπτυξη. Εκτός των άλλων έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων επενδυτών κατά 100% το οποίο συνεπάγεται αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων προς επένδυση και μεγαλύτερος ανταγωνισμός ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις. Η εταιρεία στο σχετικό blog post της κάνει μια ανάλυση του προβλήματος και του πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.

Πλέον οι αποδόσεις των διαθέσιμων δανείων βρίσκονται κοντά στο 10% (αναφέρομαι πάντα στα δάνεια που πληρούν τα κριτήρια των ρυθμίσεων μου στο auto invest εργαλείο) ενώ θα πρέπει σύντομα να αλλάξω τις ρυθμίσεις, κατεβάζοντας το ελάχιστο επιτόκιο στο 9,5 – 9,8%.

Τέλος μέσα στον Σεπτέμβρη διορθώθηκε το πρόβλημα της μη εμφάνισης των διαθέσιμων δανείων στο auto invest. Πλέον αφού κάνετε τις επιλόγες που θέλετε, πατήστε “Show matching loans” και θα εμφανιστεί ο αριθμός των δανείων που ταιριάζουν με τα κριτήρια που έχετε θέσει. Πολύ χρήσιμη προσθήκη για την αποτελεσματική λειτουργία του auto invest.

Η επένδυσή μου των 500 € στο Invest & Access προϊόν, παραμένει. Αποδίδει 11,06%, με το 28,7% των δανείων να είναι late. Σίγουρα για νέους στον χώρο επενδυτές είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος να ξεκινήσουν να επενδύουν σε P2P δάνεια.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos διαμορφώθηκαν ως εξής (συμπεριλαμβάνονται και οι αποδόσεις του Invest & Access):

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos

Τις τελευταίες μέρες η Mintos έχει προσθέσει καινούριους loan originators και μετά και την μετακόμισή τους στα νέα γραφεία ελπίζω να στρωθούν και πάλι στη δουλειά!

Grupeer

Η Grupeer παραμένει η νο.1 πλατφόρμα στις προτιμήσεις μου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύω σε P2P.

Μέσα στον Σεπτέμβρη η Grupeer ανακοίνωσε αλλαγές στους όρους χρήσης της πλατφόρμας οι οποίες και αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα πράγματα:

  1. Η νομική έδρα της εταιρείας έχει μεταφερθεί πλέον στην Ιρλανδία. Δεν αλλάζει κάτι στην εταιρεία, αφού τα γραφεία και η διοίκηση της εταιρείας παραμένουν στην Λετονία.
  2. Στο μέλλον δεν θα υπάρχει buyback guarantee σε κάποια από τα δάνεια που διατίθενται στην πλατφόρμα. Αυτή τη στιγμή όλα τα δάνεια διαθέσιμα προς επένδυση καλύπτονται από buyback guarantee. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να εισάγει δάνεια χωρίς buyback guarantee.
  3. Εισάγονται οι προϋποθέσεις και οι κανόνες της δευτερεύουσας αγοράς, το οποίο φέρνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά την υλοποίησή της.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων μου στη Grupeer φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer

Fast Invest

Η μικρή – δοκιμαστική – επένδυσή μου στην Fast Invest απέδωσε το ίδιο και τον Σεπτέμβρη. Πλέον είμαι σίγουρος ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για την δημοσίευση των loan originators με τους οποίους συνεργάζεται. Οποιαδήποτε προσπάθεια του p2plending.gr να λάβει πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των στοιχείων έχουν πέσει στο κενό.

Ως εκ τούτου θα αποσύρω την επένδυσή μου και από τον επόμενο μήνα δεν θα δημοσιεύω στατιστικά στοιχεία. Παρόλα αυτά θα παρακολουθώ την πλατφόρμα και αν κάτι αλλάξει θα την δοκιμάσω ξανά.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην FastInvest

PeerBerry

Η PeerBerry λειτούργησε άψογα και τον Σεπτέμβρη. Παραμένη η πλατφόρμα με τα λιγότερα late δάνεια (συνήθως έχω ένα ή κανένα δάνειο σε καθυστέρηση).

Διαβάστε: Μια αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας PeerBerry

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry

Συμπεράσματα

Με εξαίρεση την Fast Invest, παραμένω ευχαριστημένος από τις αποδόσεις και την εξέλιξη των πλατφορμών. Δεν κάνω αλλαγές στο portfolio μου αυτό το διάστημα γιατί δοκιμάζω διάφορες πλατφόρμες με σκοπό να παρουσιάσω εδώ την επόμενη. Για την σελίδα μαζεύω υλικό για να ετοιμάσω ένα άρθρο πάνω στην φορολόγηση των P2P στην Ελλάδα, ελπίζω μέσα στον Οκτώβρη να το έχω έτοιμο.

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή αφήστε ένα σχόλιο σε οποιοδήποτε άρθρο. Απαντώ σε όλους, συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες, ανάλογα τον φόρτο εργασίας.

Καλά κέρδη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *