Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Οκτώβριος 2019

Γενικά

Βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο μήνα του τελευταίου τριμήνου του 2019 και περιμένουμε με αγωνία τις εκπλήξεις που ετοιμάζουν οι Ρ2Ρ πλατφόρμες μέχρι το τέλος του έτους.

Ήταν επίσης ο μήνας που οι πλατφόρμες έτρεξαν καμπάνιες ζητώντας από τους χρήστες τους να ψηφίσουν την αγαπημένη τους FinTech εταιρεία στα AltFi βραβεία. Προσωπικά ψήφισα την Grupeer :p

Για τις αποδόσεις των επενδύσεών μου ακολουθεί η γνωστή ανάλυση.

Τρέχουσες επενδύσεις

Το κλείσιμο του Οκτώβρη με βρήκε με τις παρακάτω επενδύσεις σε P2P πλατφόρμες.

Αποδόσεις χαρτοφυλακίου: Ιστορικό

Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σε Ρ2Ρ για τον Οκτώβρη ήταν: 75,58€. Παρατηρούμε μια ελαφρά μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, την οποία και περίμενα, αλλά αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο η οποία δείχει μια σταθερή αύξηση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου.

Mintos

Μετά την “κοιλιά” του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των διαθέσιμων δανείων αυξήθηκε και οι υψηλότερες (>10%) αποδόσεις επέστρεψαν στη Mintos. Πλέον το auto invest εργαλείο λειτουργεί άψογα και δεν υπάρχει cash drag.

Μέσα στον Οκτώβρη, η Mintos πρόσθεσε έναν καινούριο loan originator από την Βουλγαρία και έναν από την Ουκρανία ενώ ανανέωσε την αξιολόγηση ρίσκου για δύο loan originators.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos διαμορφώθηκαν ως εξής (συμπεριλαμβάνονται και οι αποδόσεις του Invest & Access):

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos
Invest & Access

Η επένδυσή μου των 500 € στο Invest & Access προϊόν, παραμένει. Αποδίδει 10,71%, με το 30,15% των δανείων να είναι late. Σίγουρα για νέους στον χώρο επενδυτές είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος να ξεκινήσουν να επενδύουν σε P2P δάνεια.

Τα στατιστικά του Invest & Access μου

Grupeer

Η  Grupeer παραμένει η νο.1 πλατφόρμα στις προτιμήσεις μου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύω σε P2P.

Μέσα στον Σεπτέμβρη η Grupeer ανακοίνωσε την προσθήκη ενός νέου loan originator από την Ρωσία και έναν δεύτερο από την Λετονία. Και οι δύο προσέφεραν bonus επένδυσης στους επενδυτές της πλατφόρμας. Επίσης ένας τρίτος loan originator προστέθηκε από την Κένυα.

Νέοι επενδυτές; Κερδίστε 1% Επιστροφή χρημάτων στην Grupeer μέχρι 17/11/2019!

Οι αποδόσεις των επενδύσεων μου στη Grupeer φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer

Fast Invest

Επιτέλους! Η Fast Invest ανακοίνωσε τον πρώτο loan originator με τον οποίο συνεργάζεται. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για μια πλατφόρμα με φρέσκο UI, άψογη ιστοσελίδα, και αποδόσεις κολλημένες στο 13% για δάνεια σε Ευρώ. Είναι πλέον καιρός να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές της. Η μικρή – δοκιμαστική – επένδυσή μου στην Fast Invest απέδωσε το ίδιο και τον Οκτώβρη. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει πως θα κινηθώ (η ανακοίνωση έγινε στο τέλος του μήνα). Ίσως αποσύρω κεφάλαια σε άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιώ δοκιμαστικά και προσθέσω σε αυτή.

Παραθέτω τις αποδόσεις:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην FastInvest

PeerBerry

Η PeerBerry λειτούργησε άψογα και τον Οκτώβρη. Παραμένει η πλατφόρμα με τα λιγότερα late δάνεια (συνήθως έχω ένα ή κανένα δάνειο σε καθυστέρηση). Η PeerBerry έγινε δύο ετών, με τους investors της να έχουν φτάσει τους 15.000!

Διαβάστε: Μια αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας PeerBerry

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry

Συμπεράσματα

Στο προσεχές διάστημα περιμένουμε δύο συμβάντα για την περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων, το Black Friday (Νοέμβρη) και τα ψώνια που γίνονται παραδοσιακά για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αμφότερα συμβάλλουν στην αύξηση των δανείων σε αριθμό αλλά και των αποδόσεων όπως έχει παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή αφήστε ένα σχόλιο σε οποιοδήποτε άρθρο. Απαντώ σε όλους, συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες, ανάλογα τον φόρτο εργασίας.

Καλά κέρδη!

Σχόλια

 1. Babis

  Δημήτρη, όπως σου έχω ξαναπεί κάνεις πάρα πολύ καλή δουλειά!! Έχω γραφεί και στη σελίδα σου στο fb! Συνέχισε έτσι!

 2. Ολυμπία

  Δημήτρη καλησπέρα, έχεις εικόνα π Σ φορολογούνται τα έσοδα στην Ελλάδα από την Ρ2Ρ δραστηριότητα? Επισης, εχεις αποψη για το πως / με ποια κριτήρια αξιολογει και κατηγοριοποιεί τους δανειοληπτες της η mintos ? Ευχαριστώ!!

  1. Δημήτρης

   Ολυμπία καλησπέρα. Η φορολόγηση είναι στο 15% το ίδιο με την φορολόγηση τόκων στην Ελλάδα.

   Η αξιολόγηση βασίζεται σε πέντε κύριους παράγοντες που χαρακτηρίζουν κάθε loan originator: λειτουργικό περιβάλλον (10% συντελεστής βάρους), εταιρικό προφίλ (15%), διαχείριση και στρατηγική (15%), πόσο επιρρεπείς είναι στο ρίσκο (20%) και οικονομικό προφίλ (40%). Επιπλέον, ενσωματώνεται ένας συντελεστής στήριξης για τους loan originators που λαμβάνουν εγγυήσεις από τον όμιλο ή μια συνδεδεμένη εταιρεία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

 3. Κώστας

  Πολύ ενδιαφέρον και ευχαριστώ που τα μοιράζεσαι με άλλους “επενδυτές” , σκέφτομαι και εγώ να δοκιμάσω να κάνω κάποιες μικρές επενδύσεις σε p2p lending αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι το ρυθμιστικό (αν υπάρχει) στην Ελλάδα και εαν μπορεί να θεωρηθεί “μη νόμιμο” οπότε εσύ που λογικά το έχεις ψάξει περισσότερο και με λογιστές πως το βλέπεις;

  1. Δημήτρης

   Γεια σου Κώστα. Δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν μπορείς να στήσεις έναν δικό σου loan originator. Μπορείς όμως να εμφανίσεις έσοδα από τόκους στην φορολογική σου δήλωση. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από νόμιμες εταιρείες (με έδρα εκτός Ελλάδας φυσικά) οι οποίες σου δίνουν βεβαίωση τόκων. Οι τόκοι αυτοί θα φορολογηθούν με 15% αφού τους δηλώσεις, το ίδιο ακριβώς όπως φορολογούνται όλοι οι τόκοι στην Ελλάδα. Ελπίζω να σε βοήθησα!

 4. Κώστας

  Ευχαριστώ Δημήτρη, σχετικά με την επένδυση αυτή καθαυτή μπορείς να την ρευστοποιήσεις όποτε θέλεις ή πρέπει στην ουσία να βρεις κάποιον να αγοράσει το δάνειο και πως γίνεται αυτό πρακτικά;

  1. Δημήτρης

   Οι περισσότερες πλατφόρμες διαθέτουν μια δευτερεύουσα αγορα (secondary market) στην οποία μπορείς να πουλήσεις το μέρος του δανείου που κρατάς. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην τιμή αγοράς είτε σε μεγαλύτερη (κέρδος) ή μικρότερη (απώλεια) τιμή. Εξαίρεση αποτελεί η FastInvest η οποία σου επιτρέπει να ρευστοποιήσεις άμεσα και να πάρεις πίσω το κεφάλαιο σου. Χάνεις όμως τους τόκους που έχεις κερδίσει μέχρι εκείνη την στιγμή για το συγκεκριμένο δάνειο.

 5. Ξενοκράτης

  Καλησπέρα Δημήτρη και συγχαρητήρια για τη δουλειά σου!
  Θα ήθελα κ εγώ να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις για το φορολογικό σε περίπτωση που είσαι ελεύθερος επαγγελματίας σαν εμένα. Θα πρέπει η κάθε κατάθεση σε οποιαδήποτε πλατφόρμα να περαστεί ως έξοδο, ή αρκεί η manual δήλωση στην φορολογική; Επίσης αν έχεις να μου προτείνεις κάποιον λογιστή που να γνωρίζει τα πράγματα γιατί ο δικός μου δεν είναι σίγουρος, μπορείς να μου στείλεις ένα μήνυμα στη διεύθυνση μου. Σε ευχαριστώ προκαταβολικά!

  1. Δημήτρης

   Γειά σου Ξενοκράτη. Σχετικά με λογιστή δεν έχω κάποιον να προτείνω, εξάλλου δεν γνωρίζω και σε ποιά πόλη είσαι…. Οι πλατφόρμες δίνουν δύο επιλογές, αφενώς να επενδύσεις σαν εταιρεία αφετέρου σαν ιδιώτης. Θα σου πρότεινα εφόσον είσαι ελεύθερος επαγγελματίας να επιλέξεις την επένδυση σαν ιδιώτης. Φυσικά το προς επένδυση κεφάλαιο σου θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματά σου.

 6. Αλεξανδρος

  Καλησπέρα. Γνωρίζεις εάν γίνεται να ανοιξω μια p2p lending platform στην ελλαδα; να συνδέω δλδ lenders με άτομα που θέλουν να πάρουν ένα μικρό δανειο;

  1. Δημήτρης

   Καλησπέρα Αλέξανδρε. Πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε η δυνατότητα του microlending στην Ελλάδα, πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν loan originators και με Ελληνικά δάνεια στο χαρτοφυλάκιο τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *