Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Νοέμβριος 2019

Γενικά

Φίλες και φίλοι, winter is coming! Οι γιορτές πλησιάζουν, και τα δάνεια και οι αποδόσεις τους αυξάνονται. Αυτή η περίοδος είναι πάντα πολύ καλή για το Ρ2Ρ lending.

Τα AltFi βραβεία ανακοινώθηκαν (αφού οι πλατφόρμες κάλεσαν τους χρήστες τους να ψηφίσουν την αγαπημένη τους FinTech εταιρεία). Προσωπικά ψήφισα την Grupeer, η μοναδική όμως P2P πλατφόρμα που κατάφερε να πάρει βραβείο (και μάλιστα δύο) ήταν η Mintos.

Οι κλυδωνισμοί που έφερε στην αγορά η Aforti ακόμα δεν έχουν σταματήσει. Μπορεί το θέμα να θεωρείται λήξαν για τη Mintos, άλλες πλατφόρμες όμως συνεχίζουν να επηρεάζονται. Το p2plending.gr παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει με νεώτερα.

Για τις αποδόσεις των επενδύσεών μου ακολουθεί η γνωστή ανάλυση.

Τρέχουσες επενδύσεις

Το κλείσιμο του Νοέμβρη με βρήκε με τις παρακάτω επενδύσεις σε P2P πλατφόρμες.

Στο αντίστοιχο update του Ιανουαρίου 2020 θα ανανεώσω τα πιο πάνω ποσά για να αντιστοιχούν στο πραγματικό κεφάλαιο και όχι στο αρχικό. Οι τόκοι επανεπενδύονται ως εκ τούτου το κεφάλαιο σε κάθε πλατφόρμα έχει αυξηθεί.

Αποδόσεις χαρτοφυλακίου: Ιστορικό

Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σε Ρ2Ρ για τον Νοέμβρη ήταν: 77,26€ η οποία και παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση κάθε μήνα.

Mintos

Συνεχίζει την ανοδική της πορεία σαν εταιρεία η Mintos. Αν και leader στον χώρο συνεχίζει να έχει μεγάλη ανάπτυξη η οποία της δίνει “έξτρα πόντους εμπιστοσύνης”. Πλέον διαθέτει 200.000 επενδυτές, ενώ περισσότερα από 4 δις ευρώ έχουν επενδυθεί μέσω την πλατφόρμας της. Θυμίζουμε ότι μόλις τον Αύγουστο η Mintos ανακοίνωσε ότι το ποσό που έχει επενδυθεί μέσω της πλατφόρμας της, έφτανε τα 3 δις ευρώ, χρειάστηκε δηλαδή μόλις 3 μήνες για να αυξηθεί το ποσό αυτό κατά ένα δις ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του p2plending.gr μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει κυκλοφορήσει την εφαρμογή για iOS η οποία από τα sneak peeks φαίνεται σικάτη και λειτουργική.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos διαμορφώθηκαν ως εξής (συμπεριλαμβάνονται και οι αποδόσεις του Invest & Access):

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos
Invest & Access

Η επένδυσή μου των 500 € στο Invest & Access προϊόν, παραμένει. Αποδίδει 10,19%, με το 81,07% των δανείων να είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα. Μου αρέσει η αλλαγή (δες screenshot παρακάτω) με την οποία φαίνεται το ποσό (και το ποσοστό) που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο. Σίγουρα για νέους στον χώρο επενδυτές το Invest & Access είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος να ξεκινήσουν να επενδύουν σε P2P δάνεια.

Τα στατιστικά του Invest & Access μου

Grupeer

Η Grupeer παραμένει η νο.1 πλατφόρμα στις προτιμήσεις μου σταθερά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύω σε P2P.

Μέσα στον Νοέμβρη η Grupeer ανακοίνωσε την προσθήκη της αξιολόγησης ρίσκου των loan originators με τους οποίους συνεργάζεται, ενώ συνεχίζει να τρέχει καμπάνιες επιστροφής χρημάτων.

Βρείτε όλες τις τρέχουσες καμπάνιες επιστροφής χρημάτων από όλες τις πλατφόρμες στην καρτέλα Προσφορές.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων μου στη Grupeer φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer

Fast Invest

Η Fast Invest συνεχίζει να ανεβαίνει στην εκτίμησή μου. Μετά την ανακοίνωση του πρώτου loan originator με τον οποίο συνεργάζεται, ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση μέσα στον Νοέμβριο. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για μια πλατφόρμα με φρέσκο UI, άψογη ιστοσελίδα, και αποδόσεις κολλημένες στο 13% για δάνεια σε Ευρώ. Για τον λόγο αυτό η Fast Invest χαρακτηρίζεται ως η “πλατφόρμα του μήνα” για τον Δεκέμβρη 2019 από το p2plending.gr

Η μικρή μου επένδυση στην Fast Invest απέδωσε τον Νοέμβρη ακριβώς ότι περίμενα. Περιμένω λίγο ακόμα (και την ανακοίνωση και τον υπόλοιπων loan originators με τους οποίους συνεργάζεται) για να αυξήσω την επένδυσή μου.

Παραθέτω τις αποδόσεις:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην FastInvest

PeerBerry

Η PeerBerry λειτούργησε άψογα και τον Νοέμβρη. Παραμένει η πλατφόρμα με τα λιγότερα late δάνεια (συνήθως έχω ένα ή κανένα δάνειο σε καθυστέρηση). Η PeerBerry έγινε δύο ετών, με τους investors της να έχουν φτάσει τους 15.000! Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτής της πλατφόρμας. Πρόσφατα εγκαινίασε blog, ενεργοποίησε 2FA μέσω του Google Authenticator και μετέφρασε την σελίδα της σε 3 γλώσσες. Α, και οι αποδόσεις της είναι πάντα μεγαλύτερες του 12% 🙂 .

Διαβάστε: Μια αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας PeerBerry

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry

Συμπεράσματα

Η αγορά μεγαλώνει και ωριμάζει. Οι παίχτες μεγαλώνουν, η Mintos βρίσκεται ξεκάθαρα στην αρχηγική θέση, ενώ οι μικρότερες εταιρείες αυξάνουν τους επενδυτές και τα κεφάλαια που επενδύονται μέσω αυτών σταθερά.

Στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων και των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες, το P2P lending ακούγεται too good to be true. Όμως συνεχίζει να παρέχει υπερυψηλές αποδόσεις και είμαι σίγουρος ότι το 2020 θα είναι ακόμα πιο επικερδές και με λιγότερο ρίσκο.

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή αφήστε ένα σχόλιο σε οποιοδήποτε άρθρο. Απαντώ σε όλους, συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες, ανάλογα τον φόρτο εργασίας.

Καλές γιορτές & καλά κέρδη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *