Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Μάϊος 2019

Γενικά

Ο Μάϊος ήταν ένας δύσκολος μήνας για την P2P κοινότητα γιατί η Αγγλική P2P πλατφόρμα Lendy κατέρρευσε. Μπορείτε να διαβάσετε μια ανάλυση σχετικά με αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη στο άρθρο μου “Η περίπτωση της Lendy” . Σε προσωπικό επίπεδο, είδα μια μικρή πτώση στις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου η οποία όμως δεν με ανησυχεί.

Τρέχουσες επενδύσεις

Το κλείσιμο του Μαΐου με βρήκε με τις παρακάτω επενδύσεις σε P2P πλατφόρμες.

Αποδόσεις χαρτοφυλακίου: Ιστορικό

Mintos

Τον Μάϊο οι αποδόσεις στη Mintos ακολούθησαν μια πτωτική πορεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου 25% των δανείων μου στη Mintos βρίσκονται σε Grace Period ή είναι late. Είχα μια σκέψη μήπως ξεφορτωθώ κάποια στο secondary market αλλά τελικά επέλεξα να μην το κάνω και να περιμένω άλλον ένα μήνα πριν αρχίσω τις πωλήσεις.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos

Grupeer

Η Grupeer παραμένει η νο.1 πλατφόρμα στις προτιμήσεις μου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύω σε P2P. Ο Μάϊος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας κατά την διάρκεια του οποίου η Grupeer αύξησε τους επενδυτές της κατά 8%, και τα ενεργά δάνεια στην πλατφόρμα κατά 68%. Περιμένω το secondary market το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer

Fast Invest

Η μικρή – δοκιμαστική – επένδυση μου στην Fast Invest απέδωσε σχεδόν το ίδιο και το Μάϊο. Παραμένω επιφυλακτικός σχετικά με την πλατφόρμα για τους λόγους που έχω αναφέρει και στην αξιολόγηση της, όμως τόσο οι υπηρεσίες της όσο και οι αποδόσεις της είναι αξιόλογες. Η εταιρεία συνεχίζει να εδραιώνεται στο χώρο ερχόμενη σε συμφωνίες με διάφορους φορείς και συμμετέχοντας σε συνέργειες, όπως για παράδειγμα το Copenhagen FinTech Hub.

Περιμένω την ανακοίνωση των loan originators με τους οποίους συνεργάζεται. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που η ίδια η εταιρεία έχει δημοσιεύσει, αυτό θα γίνει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, οπότε το επόμενο portfolio update του Ιουνίου θα πρέπει να έχει νέα πάνω σε αυτό.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην FastInvest

Συμπεράσματα

Ο τομέας του P2P συνεχίζει να μεγαλώνει, νέοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο και – όπως είναι αναμενόμενο – κάποιοι από τους παλιούς να αποχωρούν. Χρειάζεται προσοχή και έγκυρη ενημέρωση σχετικά την κατάσταση της κάθε πλατφόρμας προτού επενδύσουμε σε αυτή.

Παρατηρώ μια μικρή αύξηση των επιτοκίων/αποδόσεων στις πλατφόρμες (για δάνεια σε Ευρώ), το οποίο είναι σημάδι υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους, με κερδισμένους φυσικά τους επενδυτές. Ήδη η Mintos έβγαλε ανακοίνωση για το μέσο επιτόκιο για δάνεια σε Ευρώ το οποίο πλέον έχει φτάσει στο 13%.

Stay tuned!

Σχόλια

 1. Γιαννης

  Γεια σου Δημητρη. Για ποιο λογο να πουλησεις στο secondary market τα δανεια που ειναι σε grace η late? Σε 60 μερες αυτοματα δεν αποπληρωνονται απο τον loan originator? (Εννοειται ειναι buyback guarantee)
  Και αν τα πουλησεις δεν χανεις και τον τοκο που θα επαιρνες;

  1. Δημήτρης

   Γεια σου Γιάννη.

   Με τα δάνεια που είναι σε Grace Period δεν ασχολούμαι καν. Συνήθως είναι τεχνικό το θέμα της καθυστέρησης και σύντομα γυρνάνε σε late ή current. Για Late δάνεια 60+ ημερών θα ενεργοποιηθεί το buyback guarantee (όλα μου τα δάνεια είναι με buyback guarantee), όμως θα έχω ήδη χάσει τόκους αυτών των δυο μηνών. Πουλώντας τα θα πάρω πίσω το κεφάλαιο που έχω επενδύσει το οποίο θα είναι διαθέσιμο να επενδυθεί σε νέα δάνεια. Το portfolio μου στη Mintos έχει την εξής ιδιαιτερότητα, έχει (πολύ) μικρές τοποθετήσεις στο κάθε δάνειο (10-15 ευρώ). Αυτό αυξάνει πολύ το διαχειριστικό κόστος σε περίπτωση που ασχοληθώ μαζί τους – γιατί είναι πολλά τα δάνεια που πρέπει να διαχειριστώ – ως εκ τούτου περιμένω να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να επέμβω.

   Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *