Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Μάρτιος 2020

Γεια χαρά!

Το τελευταίο διάστημα έχουμε ζήσει όλοι λίγο πολύ μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στα οικονομικά μας και φυσικά και στις επενδύσεις μας. Σε προσωπικό επίπεδο έχουν συμβεί πολλά πράγματα το τελευταίο διάστημα τα οποία έχουν επηρεάσει και τις επενδύσεις μου. Πάμε λοιπόν:

 1. Προχώρησα στην αγορά του σπιτιού της οικογένειας.
 2. Έμεινα για ένα μικρό χρονικό διάστημα άνεργος, περίπου δύο μήνες.
 3. Ήρθε το τσουνάμι του COVID-19.
 4. Η Grupeer σταμάτησε να αποπληρώνει τους επενδυτές της.

Τα αποτέλεσμα των παραπάνω ακόμα αναλύονται, μπορούν όμως να συνοψιστούν στα παρακάτω.

Η αποεπένδυση σε P2P πλατφόρμες είναι γεγονός, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων μου (γενικά), ρευστοποιήθηκε για την αγορά του σπιτιού. Ο συνδυασμός της αγοράς του σπιτιού με την σύντομη ανεργία είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων. When life gives you lemons…

Έπειτα ήρθε ο κορονοϊός με τα γνωστά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (νο.1 χρήστης των δανείων σε P2P) παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστές ή υπολειτουργούν, εκατομμύρια ανθρώπων βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι πληγές στην οικονομία – σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο – έχουν αρχίσει να φαίνονται. Οι P2P πλταφόρμες έχουν “χάσει τη μπάλα” – για να το θέσω κομψά 🙂

Κάποιες πλατφόρμες προσπαθούν απελπισμένα να κρατήσουν τα επενδυμένα κεφάλαια τους αυξάνοντας τις αποδόσεις των δανείων που προσφέρουν, άλλες δημιουργούν webinars και συχνές (σχεδόν καθημερινές) ενημερώσεις επενδυτών για τα οικονομικά τους στοιχεία και τα στοιχεία των loan originators με τους οποίους συνεργάζονται, ενώ όλες έχουν δει το ποσοστό των κόκκινων δανείων να αυξάνεται σημαντικά.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το πρόβλημα με την Grupeer, για το οποίο μιλώ αναλυτικά στο αντίστοιχο post. Για να το επαναλάβω κι εδώ, θεωρώ το επενδυμένο κεφάλαιο μου στην Grupeer χαμένο.

Ως εκ τούτου έχω αποφασίσει να μην ενημερώνω για την πορεία του portfolio μου, και να βάλω και το ίδιο το blog στον πάγο μέχρι οι αναταράξεις στην οικονομία, στο κόσμο του P2P και στα οικονομικά μου, να γίνουν παρελθόν.

Συνεχίζω να παραμένω φαν των P2P επενδύσεων, να ζητάω όπως και πολλοί άλλοι επενδυτές την ρύθμιση του τομέα στην Ευρώπη με την θεσμοθέτηση κάποιας αντίστοιχης νομοθεσίας και φυσικά αναγνωρίζω και το αντίστοιχο ρίσκο αυτών των επενδύσεων.

Ο στόχος μου είναι να αφήσω το blog ανοιχτό, και να το ενημερώνω αραία και που, κυρίως για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις. Φυσικά θα συνεχίζω να απαντώ στα σχόλια και στα email σας 🙂

Καλό κουράγιο σε όλους, Καλή Ανάσταση!

Σχόλια

 1. Θανάσης

  Γειά σου Δημήτρη! Ελπίζω να είσαι καλά. Ηθελα να σε ρωτήσω αν έχεις κάποιο νεότερο σχετικά με τη Grupeer. Βλέπεις κάποιο φως; Σ’ευχαριστώ.

 2. Ευστάθιος

  Γειά σου Δημήτρη!
  Λες ότι η grupeer είναι πεταμένα λεφτά. Ποια είναι η άποψή σου για τις υπόλοιπες δεδομένης της τωρινής κατάστασης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *