Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Δεκέμβριος 2019

Γενικά

Καλή χρονιά! Αφήσαμε πίσω το 2019, και βρισκόμαστε πλέον στις πρώτες μέρες του νέου έτους. Ας έχουμε υγεία και πολλά P2P κέρδη και σε αυτό το έτος! Η χρονιά έκλεισε με πολλές ειδήσεις από τον τομέα, θα τις αναλύσουμε όλες και με τη σειρά στις παρακάτω ενότητες, ανά πλατφόρμα.

Για τις αποδόσεις των επενδύσεών μου ακολουθεί η γνωστή ανάλυση.

Τρέχουσες επενδύσεις

Το κλείσιμο του Δεκέμβρη με βρήκε με τις παρακάτω επενδύσεις σε P2P πλατφόρμες.

Στο επόμενο update θα ανανεώσω τα πιο πάνω ποσά για να αντιστοιχούν στο πραγματικό κεφάλαιο και όχι στο αρχικό. Οι τόκοι επανεπενδύονται ως εκ τούτου το κεφάλαιο σε κάθε πλατφόρμα έχει αυξηθεί.

Αποδόσεις χαρτοφυλακίου: Ιστορικό

Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σε Ρ2Ρ για τον Δεκέμβρη ήταν: 76 ,94€. Οι συνολικές αποδόσεις του 2019 είναι 721,20 €, όχι άσχημα για μια (συνολική) επένδυση 6900 €, δεν νομίζετε; 😉 Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι οι αποδόσεις αυτές (όπως και όλες οι αποδόσεις που γράφονται στο blog) είναι προ φόρων. Στην Ελλάδα, οι τόκοι από P2P φορολογούνται με φόρο 15% μετά την δήλωσή τους στην φορολογική δήλωση.

Mintos

Δύσκολος μήνας για την Mintos o Δεκέμβρης. Ανακλήθηκαν οι άδειες της IuteCredit και της Monego στο Κόσοβο κάτι το οποίο επηρέασε και τους επενδυτές της Mintos. Το p2plending.gr παρακολουθεί το θέμα στενά και ενημερώνει τους Έλληνες επενδυτές εδώ. Αντιμετώπισε διάφορα τεχνικά προβλήματα τα οποία επηρέασαν την εμφάνιση του NAR, ενώ κυριολεκτικά τα έκανε χάλια με την νέα λειτουργία “pending payments”.

Η λειτουργία αυτή υποτίθεται ότι ενημερώνει τον επενδυτή για τις αποπληρωμές δανείων που έχουν γίνει από τον δανειολήπτη αλλά το ποσό της αποπληρωμής δεν έχει πιστωθεί ακόμα στον λογαριασμό του (γιατί η Mintos περιμένει τον loan originator να την πληρώσει). Προσωπικά το θεωρώ…. βλακεία σαν feature και θεωρώ ότι βγήκε μόνο και μόνο για να διώξει η πλατφόρμα από πάνω της την ευθύνη σε περίπτωση καθυστερήσεων. Ζήτημα όμως προέκυψε αφού η Mintos δεν είχε προβλέψει πως λειτουργούν όλοι οι loan originators και σε συνδυασμό με τις αργίες στο τέλος του έτους είχε σαν αποτέλεσμα τα pending payments τα εκτοξευτούν. Το p2plending.gr ενημερώθηκε απο αναγνώστες για περιπτώσεις λογαριασμών που είχαν pending payments ακόμα και 400€… Στην τελευταία επικοινωνία μας με την πλατφόρμα, μας διαβεβαίωσαν ότι εργάζονται πάνω σε μία λύση και η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Επίσης μέσα στον Δεκέμβρη η Mintos έτρεξε άλλη μια καμπάνια επιστροφής χρημάτων με πολύ μικρές όμως αποδόσεις (της τάξης του 0,5%). Η καμπάνια τρέχει ακόμα, ενημερωθείτε στην ενότητα Προσφορές.

Τέλος, η πλατφόρμα έβγαλε σε Beta έκδοση την εφαρμογή της για iOS. Το p2plending.gr συμμετέχει στην δοκιμαστική έκδοση, δείτε ένα πρώτο screenshot παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos διαμορφώθηκαν ως εξής (συμπεριλαμβάνονται και οι αποδόσεις του Invest & Access):

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos

Grupeer

Η Grupeer παραμένει η νο.1 πλατφόρμα στις προτιμήσεις μου σταθερά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύω σε P2P.

Μέσα στον Δεκέμβρη η Grupeer διέθεσε νέα δάνεια με αποδόσεις μέχρι και 14%, έβγαλε Χριστουγεννιάτικες προσφορές και καμπάνια επιστροφής χρημάτων, ενώ “ετρεξε” και το πρόγραμμα Grupeer Santa, το οποίο βράβευσε επιλεγμένους επενδυτές για το 2019! Πραγματικά τα ευχάριστα νέα έρχονταν το ένα πίσω από το άλλο για όλο τον Δεκέμβρη από τη Grupeer!

Συνέχισε έτσι Grupeer!

Βρείτε όλες τις τρέχουσες καμπάνιες επιστροφής χρημάτων από όλες τις πλατφόρμες στην καρτέλα Προσφορές.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων μου στη Grupeer φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer

Fast Invest

Το κλείσιμο του έτους βρήκε την Fast Invest με 12,04% μέση ετήσια απόδοση, 39 χιλιάδες επενδυτές (+34% από το 2018) και το σημαντικότερο: το 100% των επενδυτών της είχαν κέρδη. Παραθέτω το infographic που η ίδια η πλατφόρμα έστειλε.

Η Fast Invest απέδωσε τον Δεκέμβρη το ίδιο με τους υπόλοιπους μήνες.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην FastInvest

PeerBerry

Η PeerBerry λειτούργησε άψογα και τον Δεκέμβρη και παραμένει η πλατφόρμα με τα λιγότερα late δάνεια (συνήθως έχω ένα ή κανένα δάνειο σε καθυστέρηση). Η PeerBerry έφτασε τους 17 χιλιάδες επενδυτές στο κλείσιμο του έτους, και φυσικά το 100% των επενδυτών της είχαν κέρδη! Η δουλειά της ομάδας διαχείρισης κινδύνου της εταιρείας είναι εκπληκτική και τους εύχομαι να συνεχίσουν έτσι και το 2020!

Διαβάστε: Μια αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας PeerBerry

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry

Συμπεράσματα

Το έτος έκλεισε με πολλά μικροπροβλήματα στην Mintos και πολλές και καλές ειδήσεις από τη Grupeer. Είμαι σίγουρος ότι τέτοια μικροπροβλήματα τεχνικής φύσεως θα προκύπτουν συνέχεια μιας και οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης των πλατφορμών θα συνεχιστούν και το 2020. Θα είμαστε όμως υπομονετικοί και θα απολαμβάνουμε τις αποδόσεις αντί να επικεντρωνόμαστε σε αυτά 🙂

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή αφήστε ένα σχόλιο σε οποιοδήποτε άρθρο. Απαντώ σε όλους, συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες, ανάλογα τον φόρτο εργασίας.

Καλά κέρδη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *