Ενημέρωση χαρτοφυλακίου – Αύγουστος 2019

Γενικά

Ο Αύγουστος, αν και παραδοσιακά μήνας ησυχίας λόγω των αδειών στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα φυσικά!), ήταν γεμάτος ειδήσεις και εξελίξεις. Η Aforti, ένας loan originator του οποίου τα δάνεια ήταν διαθέσιμα προς επένδυση στη Mintos αλλά και σε άλλες πλατφόρμες P2P σταμάτησε να στέλνει κεφάλαια στις πλατφόρμες. Ως εκ τούτου, οι πλατφόρμες σταμάτησαν να αποπληρώνουν τους επενδυτές σε δάνεια της Aforti.

Μετά από μία βδομάδα διαβουλεύσεων και εκατέρωθεν ανακοινώσεων φάνηκε ότι το θέμα ήταν καθαρά τεχνικό. Οι διαταραχές στη μεταβίβαση των πληρωμών δανειοληπτών από την Aforti στις Ρ2Ρ πλατφόρμες προέκυψαν λόγω τεχνικών ζητημάτων, ασυμφωνίας δηλαδή των πληροφοριακών συστημάτων της Aforti και των πλατφόρμων σχετικά με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα και την ενεργοποίηση ή μη του buyback guarantee.

Το θέμα λύθηκε μετά από περίπου μία βδομάδα και οι πληρωμές συνέχισαν να καταβάλλονται στους επενδυτές κανονικά.

Τρέχουσες επενδύσεις

Το κλείσιμο του Αυγούστου με βρήκε με τις παρακάτω επενδύσεις σε P2P πλατφόρμες.

Αποδόσεις χαρτοφυλακίου: Ιστορικό

Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σε Ρ2Ρ για τον Αύγουστο ήταν: 74,56€. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τη Mintos, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω.

Mintos

Τον Αύγουστο, πολλά δάνεια μου τερματίστηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο στη Mintos. Ως εκ τούτου εμφανίστηκε μια αύξηση στο κέρδη. Το cash drag που εμφανίστηκε τον Ιούλιο παρέμεινε και τον Αύγουστο, η εταιρεία έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και ενημέρωσε τους επενδυτές ότι στην επόμενη αναβάθμιση το πρόβλημα θα λυθεί.

Η επένδυσή μου των 500 € στο Invest & Access προϊόν, παραμένει. Αποδίδει 11,56%, με το 21,5% των δανείων να είναι late. Για τον μήνα Αύγουστο τα στατιστικά του ήταν καλύτερα από τις άλλες επενδύσεις μου στην πλατφόρμα, οπότε δεν επεμβαίνω στην λειτουργία του. Σε σχέση με τον Ιούλιο, παρατηρώ μια μικρή μείωση στην απόδοσή του (12,24% τον Ιούλιο).

Σίγουρα για νέους στον χώρο επενδυτές είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος να ξεκινήσουν να επενδύουν σε P2P δάνεια

Γενικά οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos διαμορφώθηκαν ως εξής (συμπεριλαμβάνονται και οι αποδόσεις του Invest & Access):

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Mintos

Τέλος, είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την εφαρμογή για iOS που ετοιμάζει η εταιρεία.

Διαβάστε μια sneak peak παρουσίαση της εφαρμογής εδώ

Grupeer

Η Grupeer παραμένει η νο.1 πλατφόρμα στις προτιμήσεις μου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύω σε P2P.

Άλλο ένα πρόβλημα σχετικά με τις πληρωμές παρουσιάστηκε τον Αύγουστο, λύθηκε όμως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς καμία απώλεια από την πλευρά των επενδυτών.

Τέλος, μέσα στον Αύγουστο η Grupeer εγκαινίασε τα Balloon Payments, τον τρίτο τρόπο αποπληρωμής δανείων από τους δανειολήπτες. Aν και προσωπικά δεν είμαι φαν των balloon payments (γιατί το κεφάλαιο και οι τόκοι καταβάλονται στο τέλος, αρα δεν υπάρχει η δυνατότητα κυλιόμενων επενδύσεων) κάποιοι επενδυτές βρίσκουν τον τρόπο αυτό αποπληρωμής ελκυστικό (σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποδόσεις που προσφέρει)

Οι αποδόσεις των επενδύσεων μου στη Grupeer φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην Grupeer

Fast Invest

Η μικρή – δοκιμαστική – επένδυσή μου στην Fast Invest απέδωσε σχεδόν το ίδιο και τον Αύγουστο. Πλέον είμαι σίγουρος ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για την δημοσίευση των loan originators με τους οποίους συνεργάζεται. Οποιαδήποτε προσπάθεια του p2plending.gr να λάβει πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των στοιχείων έχουν πέσει στο κενό.

Δεν έχω σκοπό να αυξήσω την επένδυσή μου όσο οι συνθήκες παραμένουν ίδιες, όσο δηλαδή η εταιρεία δεν ανακοινώνει τους loan originators με τους οποίους συνεργάζεται. Ίσα ίσα που σκέφτομαι σοβαρά να αποσύρω την επένδυσή μου από την πλατφόρμα, κυρίως λόγω του cash drag, το οποίο βέβαια είναι δικαιολογημένο λόγω του ποσού που έχω επενδύσει, “μόλις” 200€.

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην FastInvest

PeerBerry

Η PeerBerry λειτούργησε άψογα όλο τον Αύγουστο. Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry φαίνονται παρακάτω:

Οι αποδόσεις των επενδύσεών μου στην PeerBerry

Διαβάστε μια αναλυτική παρουσίαση της PeerBerry εδώ

Συμπεράσματα

Ο Αύγουστος ήταν μήνας με προκλήσεις. Το – καθαρά τεχνικό – θέμα με την Aforti ξεκίνησε άλλον έναν γύρο συζητήσεων σχετικά με το ρίσκο των επενδύσεων σε P2P και το κατά πόσο οι P2P πλατφόρμες είναι θωρακισμένες απέναντι σε μια ενδεχόμενη χρεωκοπία ενός loan originator. Για τον λόγο αυτό έχω ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζω το επόμενο άρθρο σχετικά με τα διάφορα ρίσκα επένδυσης σε P2P.

Αφήστε τα σχόλια ή και τις απορίες σχετικά με το θέμα, και προτείνετε τι θα θέλατε να διαβάσετε στα επόμενα άρθρα του p2plending.gr

Καλό Φθινόπωρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *